Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vzbura europoslancov, Smer sa zmieta vo vnútropolitickej vojne: Drsný odkaz Zalu a Flašíkovej

Boris Zala a Monika Flašíková-Beňová
Boris Zala a Monika Flašíková-Beňová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Stál pri zrode Smeru, dnes ho tvrdo kritizuje. Podobne ako kolegyňa z Európskeho parlamentu Monika Flašíková-Beňová, do svojej strany sa znovu pustil aj Boris Zala a servítky si pred ústa nedával.

V rozhovore pre týždenník .týždeň sa vyjadril jasne. Smer-SD by podľa neho mal podstúpiť výmenu vo vdení, a to vrátane premiéra Robert Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ten by mal kvôli kauze Bašternák odstúpiť. „Ak by sa teda mal Smer zachrániť a ak by mal ostať sociálnou demokraciou, musí sa vymeniť väčšia časť politickej garnitúry, ktorá dnes udáva tón,“ vyjadril sa Zala.

Udiať by sa tak malo najneskôr do roka a pol, inak už vraj bude neskoro. „Ak sa to nestane, moja prognóza je dosť čierna. Nemyslím si, že padneme úplne, ale nastúpime trend SDKÚ,“ tvrdí europoslanec.Dodáva, že preto treba vyskúšať novú generáciu politikov, akými sú podľa neho Peter Pellegrini, Richard Raši či Peter Kažimír.

Problémom odklon od koreňov

Zala upozorňuje, že problémom Smeru je odklon od sociálnej demokracie, ktorá mu získala toľko voličov, čo sa prejavilo aj v posledných voľbách, a to nielen parlamentných. "Ten program, ktorý sme vytvorili na začiatku, fungoval do roku 2009 a získal si voličov. Smer je však teraz v čase, keď by ho mal nanovo premyslieť," upozorňuje.

Politik sa ku kauze Bašternák nedávno vyjadril aj v rozhovore pre Topky. Vyjadril sa, že Kaliňák by mal odstúpiť, ale nie iba ako gesto pre ľudí. "Ale ide o dôveryhodnosť štátu, štátnej moci. Odstúpenie ministra Kaliňáka by bolo jasným znakom, že inštitúcie slúžia občanom a nie záujmom jednotlivcov. To je to hlavné posolstvo odstúpenia!"

Flašíková-Beňová súhlasí

K slovám Borisa Zalu sa pridala aj Monika Flašíková-Beňová. Aj podľa nej sa zdá, že sa strana posúva iným smerom. „Myslím si, že by sme mali hovoriť veľmi otvorene na rôznych pracovných fórach o sociálnodemokratických hodnotách a tom, či Smer je sociálnodemokratická strana alebo či sa neposúva smerom k akémusi konzervatívnemu nacionalizmu.

Personálne zmeny by sa podľa nej nemali pretriasať v médiách, ale rozhodovať by o nich mali orgány strany. Ako vysvetľuje, po sedemnástich rokoch fungovania je normálna diskusia o výmenách. Upozorňuje však, že strana môžem dopadnúť ako HZDS alebo SDKÚ, pokiaľ sa tak neudeje na niektorých postoch.

"Ak nepríde k výmenám na niektorých postoch, tak potom naozaj ostaneme na úrovni HZDS a SDKÚ a nedokážeme prekročiť tento rozmer a ja som presvedčená, že Robert Fico je dostatočne skúsený politik na to, aby vedel, že máme šancu toto ešte zvrátiť a prekročiť vlastný tieň, tvrdí.

Viac o téme: Smer-SDBoris Zala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu