Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Štefanec hovorí o nástupcovi Británie po brexite: Novým hnacím motorom môžu byť krajiny V4

Ivan Štefanec
Ivan Štefanec (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Višegrádske krajiny by na seba mohli prevziať úlohu Veľkej Británie, pokiaľ ide o hodnoty voľného trhu a presadzovania menej byrokracie. Myslí si to europoslanec Ivan Štefanec (KDH).

"Krajiny V4 sú dostatočne dlho v EÚ na to, aby dokázali dvihnúť zástavu a priniesť na stôl čerstvé myšlienky. Vedia už, ako funguje európska spolupráca, vedia sa zorientovať v problematike. Myslím si, že zoskupenie V4 by malo byť takým hnacím motorom nových myšlienok a hlavne rastu," povedal Štefanec. Slovensko, ako pripomenul Štefanec, využíva spoločný európsky trh a sme krajinou, ktorej ekonomika je založená na exporte do iných členských krajín EÚ. "Máme spoločný pohyb osôb, máme spoločnú menu, sme čistým prijímateľom od nášho vstupu do EÚ. Na druhej strane, myslím si, že je na čase, aby sme dokázali sformulovať aj my víziu o budúcnosti Európy a dokázali ju aj presadiť v spolupráci s inými krajinami," dodal europoslanec. 

Na otázku, či by to nemohlo viesť k ešte väčšej fragmentácii vo vnútri Únie, Štefanec uviedol, že nič nie je zlé na tom, ak by sa aj naše predstavy líšili od predstavy Nemecka či Francúzska. "Pokiaľ sa naša predstava bude v niečom líšiť od predstavy Nemecka a Francúzska, tak na tom nie je nič zlé, práve naopak. Myslím si, že každá krajina, i tá väčšia, potrebuje opozíciu vo svojich názoroch, pretože len v zdravej diskusii dokážeme prísť na lepší názor. Verím, že ten najzdravší sa presadí. Musíme hovoriť pragmaticky, ako si predstavujeme Úniu a čo je dôležité pre ľudí," odpovedal Štefanec. 

Kľúčom je solidarita

"Veľakrát sa hovorí o nejakej momentálnej revízii kompetencií na národných a európskej úrovni. Ja vôbec nie som proti, len zatiaľ som nepočul jediný názor o tom, ktorá kompetencia by sa mala z európskej posunúť na národnú úroveň. Myslím si, že v oblastiach, kde sa dohodneme na spolupráci, by mala spolupráca pokračovať. Únia je založená na princípe subsidiarity a je kľúčové, aby sme ju dodržiavali, aby sme stavali Úniu len na oblastiach, na ktorých sa spoločne dohodneme," myslí si europoslanec s tým, že je presvedčený, že EÚ by mala ostať úniou slobodných členských štátov. 

Ako príklad toho, na čom by sa Únia mala dohodnúť je spoločný digitálny trh. "EÚ by mala odstrániť prekážky pre prúdenie informácií, prenos dát. Potrebujeme viac spolupracovať v energetickej oblasti, potrebujeme viac prepojiť energetické zdroje, aby sme dosiahli lepšie ceny pre ľudí a aby sme znížili závislosť od jedného zdroja. Potrebujeme kapitálovú úniu, aby sme dokázali zlepšiť financovanie najmä pre start-upy, malé podniky. Je množstvo dobrých európskych projektov, v ktorých musíme pokračovať a verím, že ich pokračovanie nezatieni ani rokovanie s Veľkou Britániou," uzavrel Štefanec.

Viac o téme: Ivan ŠtefanecV4Brexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu