Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žiga reaguje na tvrdé obvinenie od SaS: Nikdy som nič také nepodpísal, žiadne zmluvy neexistujú

Peter Žiga
Peter Žiga (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Peter Žiga dnes pred novinármi odmietol ako nezmyselné obvinenia opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS), že fondy EÚ pre ministerstvo životného prostredia (MŽP) boli zneužívané zločineckou skupinou v čase, keď viedol envirorezort.

Obvinenia vzniesol predseda strany Richard Sulík a podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová. Prípad sa týka podľa nej predražených projektov na výstavbu zberných dvorov a autovrakoviska v obciach na východe Slovenska, ktoré sú dnes nevyužívané. SaS má tiež podozrenie, že vo všetkých prípadoch došlo k manipulácii verejného obstarávania tak, aby zvíťazila vždy rovnaká firma Vamax. "Obvinili ma, že som priamo podpisoval zmluvy s firmou Vamax, ktorá je napojená na nejakú zločineckú skupinu. Týmto chcem jednoznačne vyhlásiť, že nikdy som žiadnu zmluvu s firmou Vamax o pridelení nenávratného finančného prostriedku nepodpísal. Žiadne také zmluvy neexistujú," zdôraznil Žiga s tým, že všetky spomínané rozhodnutia a zmluvy sa týkajú rokov 2010 a 2011, keď bola SaS súčasťou vládnej koalície.

MŽP podľa Žigu ešte v roku 2011 uzavrelo s firmou Vamax zmluvu o výstavbe autovrakoviska, v roku 2013 ministerstvo na čele so Žigom urobilo k tejto zmluve taký dodatok, aby chránilo prostriedky štátu a EÚ. "Druhá zmluva, ktorú som podpisoval v roku 2015, nebola o pridelení, ale o zrušení dotácie, o odstúpení od zmluvy," vyhlásil s tým, že firma Vamax neplnila podmienky zmluvy z roku 2011. Druhým prípadom je pridelenie dotácií štyrom východoslovenským obciam z roku 2011 a 2012 na výstavbu zberných dvorov. Zmluvy o pridelení dotácií následne podpisoval Žiga ako minister životného prostredia.

V tom období ale ešte obce nemali urobené verejné obstarávania, ktoré sú výlučne v ich kompetencii. "Prijímateľom dotácií sú obce, ktoré si sami organizujú verejné obstarávania. MŽP neorganizuje verejné obstarávania, kontroluje len proces, či prebehol v súlade so zákonom," konštatoval s tým, že obstarávaciu cenu kontrolujú iné orgány, napríklad Úrad pre verejné obstarávanie. 

"My nemáme v kompetencii kontrolovať, akým spôsobom obce obstarávali jednotlivých dodávateľov výstavby napríklad zberných dvorov," povedal Žiga a dodal, že ak sa dokáže porušenie zákona v prípade čerpania eurofondov na výstavbu zberných dvorov v Jaklovciach, Krásnohorskom Podhradí, Prakovciach a vo Veľkom Folkmáre, budú tieto obce musieť vrátiť pridelené finančné prostriedky.

SaS si podľa neho vybrala pre svoje obvinenia zlého adresáta, pretože zodpovednosť nesú výlučne obce. "Ja už som pošpinený, ale im sa nič nestane. Pán Sulík pôjde naspäť do Európskeho parlamentu a bude brať vysoké diéty a pani Nicholsonová bude ešte chvíľu podpredsedníčka parlamentu, potom pôjde na materskú a bude brať poslanecký plat," rozhorčil sa minister Žiga. 

SaS dnes informovala, že podá trestné oznámenie v súvislosti s podozrením na zneužívanie fondov EÚ pod ministerstvom životného prostredia, zároveň chce dať aj podnet na OLAF - európsky úrad na boj proti podvodom. "Domnievame sa, že ide o odkrytie organizovanej zločineckej skupiny, ktorá je napojená na fondy EÚ pod ministerstvom životného prostredia cez predražené projekty," povedala Nicholsonová, podľa ktorej istá skupina využila svoj vplyv na MŽP.

Spolumajiteľom a konateľom firmy Vamax, ktorá vyhrala spomínané tendre na zberné dvory, je Radovan V., ktorý bol v roku 2013 vzatý do väzby pre podozrenie z objednania vraždy a z daňových podvodov. "Napriek tomu, že ho vzali do väzby za daňový podvod a objednávku vraždy, MŽP pod vedením Žigu s ním aj naďalej podpisovalo zmluvy na spomínané projekty a firma Vamax aj naďalej fakturovala MŽP a žiadala nenávratné finančné príspevky z eurofondov," uviedla Nicholsonová s tým, že ešte v roku 2014 firma Vamax vyfakturovala MŽP vyše 400-tisíc eur. Nicholsonová je presvedčená, že všetky spomínané tendre boli zmanipulované a na podvode sa podľa nej zúčastnili nielen firmy a pracovníci MŽP, ale aj starostovia dotknutých obcí.

Viac o téme: SaSRichard SulíkPeter ŽigaLucia NicholsonováVamax
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu