Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Danko zavaril opozícii: Chcete odvolávať Kaliňáka? Nech sa páči, ale v piatok v noci!

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka chceli opoziční poslanci podať už dnes. Narazili však na nesúhlas predsedu parlamentu Andeja Danka. Opozícii vraj na poslaneckom gŕemiu odkázal, že ak tak urobia, odvolávanie ministra bude prebiehať v piatok vo večerných, ba až nočných hodinách. Podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča sa vraj takýmto postojom vracajú do parlamentu praktiky niekdajšieho predsedu Pavla Pašku. Dankovo chovanie aj nazval "paškovina".

Zároveň ho označil za obštrukciu a zdôraznil, že opozícia bude konať tak, aby sa tejto možnosti vyhla. Návrh na mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka teda podajú opoziční poslanci pravdepodobne v piatok poobede. "Dnes sme sa na grémiu od predsedu parlamentu Andreja Danka dozvedeli, že ak návrh podáme dnes, schôdzu zvolá pravdepodobne na piatok večer," povedal dnes na brífingu predseda OĽaNO Igor Matovič. 

Protesty budú pokračovať

SaS a OĽaNO-NOVA zároveň avizovali ďalšie protesty pred komplexom Bonaparte v Bratislave, kde si premiér Robert Fico (Smer-SD) prenajíma byt od Bašternáka podozrivého z daňových podvodov. Konať by sa mali každý pondelok poobede a najbližšieho pol roka. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v parlamente Igor Matovič z OĽaNO-NOVA.

Matovič si nemyslí, že myšlienka protestov vyšumí do stratena. "Ak ľudom záleží na budúcnosti tejto krajiny a ich detí, prídu," povedal. Protesty nie sú podľa neho o ukazovaní sa opozície, ale o názore verejnosti. Pondelňajšiu (20.6.) niekoľkotisícovú účasť na proteste označil za úspech a ľuďom za ňu poďakoval. Prísť mali podľa neho ľudia z celého Slovenska. Opozícia tvrdí, že svojimi aktivitami nemá záujem o predčasné parlamentné voľby. "Koalícia sa rozpadá aj bez nás," povedala Veronika Remišová z OĽaNO-NOVA.

Podľa SaS minister Kaliňák by mal byť z funkcie odvolaný, pretože sa blíži slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie a ak bude naďalej ministrom, pôjde o blamáž. "Aj protest ukázal, že ľudia toho už majú dosť," povedal Ľubomír Galko zo SaS. Nerozumie, ako si Kaliňák nemôže spomenúť na to, ako sa spoznal s Bašternákom. Galko si myslí, že vo funkcii minister skončí do konca tohto volebného obdobia. Netrúfa si ale odhadnúť presný čas. Názory sa podľa neho začínajú meniť aj u koaličných partnerov. Opozícii sa nepáči, že premiér šíri strach a poplašné správy o tom, že ich aktivitami môže dôjsť k napadnutiu či streľbe verejného činiteľa. Označila to za nevhodné.

Kaliňák má naďalej Ficovu dôveru

Robert Kaliňák má dôveru premiéra i celého Smeru-SD. Podľa Fica Kaliňák dokázal, že nebral od Bašternáka peniaze. Fico taktiež opätovne odmietol vysťahovať sa z bytu Bašternáka v komplexe Bonaparte. Urobí tak, ak sa preukáže Bašternákova vina v prípade podozrenia z daňových únikov.

Premiér zároveň odsúdil konanie opozície, ktoré na svojom profile na sociálnej sieti Facebook označil za "absolútny suterén, ktorý nemá obdobu". Opozícia je podľa neho frustrovaná z volieb a šíri politiku nenávisti. "Odmietam, aby ľudia, ktorí preukázateľne porušovali zákon v minulosti, sa dnes hrali na morálne autority. Jediné, čo vedia títo páni ponúknuť, je program nenávisti. Nič iné nedokážu," napísal Fico, podľa ktorého je Matovič notorický klamár.

Fico: Nemám problém nahnať niekde 5000 ľudí

V súvislosti s protestom ešte uviedol, že ani on nemá problém nahnať niekde 5000 ľudí. "Ale prečo by som to robil? Aby došlo ku konfliktom a bitkám? Kto toto chce? Chcú to zrejme títo páni. Odmietam politiku nenávisti a mrzí ma, ak sa táto opozičná politika prenáša do ulíc, pretože, ak na konci dňa dôjde k niečomu podobnému ako v Británii, tak za to budú títo nenávistní páni plne zodpovední," uzavrel Fico.

Na pondelkovom zhromaždení pred komplexom Bonaparte na bratislavskej Radvanskej ulici sa podľa odhadov opozície zúčastnilo viac ako 5 000 ľudí. Na pódiu vystúpilo viacero opozičných politikov z SaS a OĽaNO-NOVA, ale aj z hnutia Sme rodina. Pred zhromaždením sa rozdávala káva zadarmo ako aj červené karty pre ministra vnútra. Pred rečníckym pódiom bola rakva s nápisom: "Zlodejinu Smeru treba pochovať!" Na bezpečnosť účastníkov zhromaždenia dohliadalo 50 organizátorov, množstvo policajtov i ťažkoodenci pripravení v autobusoch.

Viac o téme: Igor MatovičAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu