Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Beňová prezradila o Kaliňákovi viac, ako mala: Situácia je vyhrotená, raz to prísť musí!

Robert Kaliňák a Monika Flašíková-Beňová Zobraziť galériu (3)
Robert Kaliňák a Monika Flašíková-Beňová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bude dnešný deň tým osudovým pre Roberta Kaliňáka? Zlomí mu politické väzy kauza Bašternák? Status, ktorý dnes zverejnila jeho kolegyňa z najsilnejšie slovenskej politickej strany a europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová totiž vyvoláva poriadne očakávanie.

O šiestej má zasadnúť poslanecký klub Smer-SD a podľa Flašíkovej-Beňovej vyšle signál, ktorý by mal byť dôležitý nielen pre stanu a jej sympatizantov a voličov, ale aj pre celú spoločnosť. "Situácia na Slovensku je veľmi silno vyhrotená a my ako najsilnejšia strana by sme mali konečne urobiť rozhodnutie, ktoré ju upokojí. Inak riskujeme naozaj veľa. Nie individuálne, lebo nahraditeľný je každý človek, ale pre celú krajinu," opisuje komplikovanú situáciu Flašíková-Beňová.

Europoslankyňa sa následne rozlúčila jasnou správou. "Niektoré rozhodnutia sa robia ťažko, je to tak, ale raz sa urobiť musia. A vyzerá to tak, že to naše už dlhší odklad nevydrží. Tak držím kolegyniam a kolegom palce, aby bolo ich rozhodovanie a rozhodnutie správne. Pekný deň."

Status Moniky Flašíkovej-Beňovej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Monika Flašíková-Beňová)

Kauza Bašternák

Opozícia počas víkendu zverejnila materiály, podľa ktorých bol Ján Počiatek v rokoch 2008 a 2009 tretinovým akcionárom vo firme Ladislava Bašternáka B.A. Haus. Podľa Remišovej bolo práve toto dôvodom, prečo exminister dopravy a financií odišiel z politiky a vzdal sa mandátu. Národná kriminálna agentúra zadržala v piatok 10. júna popoludní asistenta poslanca za SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý pracuje v Tatra banke.

Stalo sa to po tom, čo zaznamenali, že si pozrel účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka. Informoval o tom Denník N na svojej internetovej stránke. Rybaniča prepustili zo zaistenia v sobotu nadránom a urobili mu domovú prehliadku.

Ladislav Bašternák
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Denník N zároveň dostal údaje o oboch účtoch. V čase policajného vyšetrovania Bašternákových vratiek DPH ho vo funkcii konateľa vystriedal Marek Turčan. Ten kedysi pracoval s Kaliňákom v advokátskej kancelárii a stále podniká s Bašternákom.

Kaliňák dostal spolu 260-tisíc eur ako splátku pôžičky. Poslednú platbu dostal 2. mája tento rok. Z údajov, ktoré má Denník N k dispozícii, vyplýva, že podobné prevody mal v minulosti aj exminister financií a dopravy Ján Počiatek. Peniaze mu chodili na účet v čase, keď bol vo firme Bašternák.

Výbor začal konanie voči Kaliňákovi pre nekompletné majetkové priznanie

Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií dnes odhlasoval začatie konania voči ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Jeho cieľom je prešetriť podozrenie, že Kaliňák za roky 2013, 2014 a 2015 nepodal kompletné majetkové priznania tak, ako si to vyžaduje zákon. Podnet na ministra podali poslanci Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) a Ľubomír Galko (SaS), výbor začatie troch konaní, pre každý rok osobitne, odobril jednohlasne.

Viac o téme: Smer-SDMonika Flašíková-Beňová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu