Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Parlamentné rozpory naďalej pokračujú: Bolo by hanbou to neschváliť!

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák je rád, že dokument o pristúpení Čiernej Hory k Severoatlantickej aliancii parlament schválil.

„Bola by to obrovská hanba, ak by sme to neschválili,“ povedal v stredu po rokovaní vlády Lajčák. Súhlas s Protokolom k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Čiernej Hory vyslovilo v utorok v parlamente 78 poslancov. Za tento bod zahlasovali aj niektorí poslanci opozície, väčšina z nich však nehlasovala.

K tejto téme sa pre médiá vyjadril aj prezident Andrej Kiska. "Bol som smutný z toho, že relatívne malým počtom hlasov to bolo schválené," povedal. Ako ďalej v stredu pre médiá dodal, myslí si, že ľudia na Balkáne nesmierne túžia byť súčasťou nášho sveta. "Je našou úlohou spraviť všetko pre to, aby sme im možno aspoň to svetielko nádeje dávali, aby sme za nich bojovali," dodal prezident.

Lajčák na otázku, či nemal lobovať za to, aby viac poslancov vyslovilo svoj súhlas s rozšírením NATO, povedal, že on nikdy poslancov neobiehal a ani to nikdy robiť nebude. „Máme nejakým spôsobom rozdelenú zodpovednosť a sú ľudia v parlamente, ktorí sú tam na to, aby počítali hlasy, a ja to nie som, som minister zahraničných vecí,“ uviedol. Ako dodal, pokiaľ ide o zahlasovanie za spomínaný protokol, mal pocit, že je to logická a samozrejmá vec.

Tvrdí, že vzťah Slovenska k Čiernej Hore je asi každému známy a Čierna Hora považuje Slovensko za svoj vzor. "Prišlo by mi to ako podceňovanie poslancov, keby som ich ja mal teraz obiehať a prosiť ich, aby zahlasovali za niečo, čo je tak evidentné a samozrejmé,“ zdôvodnil šéf slovenskej diplomacie. 

Lajčák upozornil, že v zahraničnej politike sa vždy stierali tie rozdiely medzi koalíciou a opozíciou, lebo v zahraničnej politike panoval široký vnútropolitický konsenzus. Väčšina poslancov zo SaS a OĽaNO-NOVA však za návrh nezahlasovala. Výnimkou boli Peter Osuský, Ondrej Dostál či Ján Budaj, Viera Dubačová a Jozef Viskupič, ktorí návrh podporili. Okrem nich za pristúpenie hlasovali aj nezaradení poslanci Miroslav Beblavý a Simona Petrík 

Strana SaS vo svojom stanovisku uvádza, že bola a je jednoznačne za prijatie Čiernej Hory do Severoatlantickej aliancie, ale neúčasť časti poslancov na hlasovaní je dôsledkom mimoriadne zlej atmosféry v parlamente i spoločnosti. Poslanci liberálov sú nemilo prekvapení tým, že ani Lajčák, ani nikto z koalície s nimi osobitne nerokoval.

Za zarážajúce považujú, že vládnou koalíciou boli kritizovaní za to, že nerokovalo s nimi o podpore 40 návrhov na zlepšenie podnikateľského prostredia, ale „aj vďaka poslancom SaS parlament zmluvu schválil,“ pripomínajú v stanovisku. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Nátalie Blahovej sa elementárna zodpovednosť vládnuť dokazuje tým, že vláda má dostatok poslancov v parlamente na to, aby jej návrhy prechádzali. „No v tomto prípade tú silu jednoducho nemala. Návrh prešiel tesne o tri hlasy, ktoré dodala opozícia. Je nemysliteľné, aby s nami vládna koalícia počítala automaticky,“ uviedla Blahová. 

Podľa Richarda Vašečku z OĽaNO je súčasťou ich programu podpora prozápadnej orientácie Slovenska. "Naše nehlasovanie bolo reakciou na nezodpovedný prístup ministra Lajčáka a vlády, ktorá nemala zabezpečený dostatok hlasov koaličných poslancov," uviedol Vašečka s tým, že koalícia mala len 71 hlasov. Riskovala tak podľa neho úspešnosť celého procesu. "Naše upozornenia na túto skutočnosť v rozprave i v rozhovoroch s predstaviteľmi koaličných strán minister nezodpovedne ignoroval. Pokladáme za neprijateľné, aby minister zahraničných vecí automaticky počítal s podporou opozičných hlasov, keď nedokáže presvedčiť ani svojich poslancov. Na rozdiel od neho sme sa zachovali zodpovedne a súhlas s protokolom bol schválený len vďaka hlasom opozičných poslancov," zdôvodnil poslanec.

Viac o téme: Čierna HoraMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu