Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nečakané? Špeciálny prokurátor vydal pokyn: Vyšetrovanie Počiatka a Kaliňáka!

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vydal dnes pokyn riaditeľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petrovi Hraškovi, aby sa začal zaoberať možným podozrením zo spáchania trestných činov zo strany ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra dopravy a financií Jána Počiatka.

"Po oboznámení sa a vyhodnotení obsahu mediálnych vyjadrení poslancov Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 11. a 12. júna vo vzťahu k možnému podozreniu zo spáchania trestných činov proti majetku a iných ministrom vnútra Slovenskej republiky a bývalým ministrom financií Slovenskej republiky, vydal špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dnešného dňa písomný pokyn riaditeľovi NAKA na bezodkladné vykonanie úkonov v zmysle Trestného poriadku," uviedla dnes hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Tlačová konferencia podpredsedu vlády a ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka sa uskutoční dnes. Jej témou, ako médiá informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Andrea Dobiášová, má byť "vyvrátenie klamstiev, ktoré šíri opozícia a niektoré médiá ohľadom nelegálnych príjmov ministra vnútra SR". 

Minister vnútra Kaliňák (Smer-SD) je pripravený pred špeciálnym prokurátorom Kováčikom kedykoľvek vyvrátiť obludné klamstvá a podsúvané nepravdivé informácie, s ktorými prichádza opozícia bez relevantných dôkazov. Vyhlásil to už v sobotu 11. júna jeho hovorca Ivan Netík v reakcii na tlačovú konferenciu SaS, na ktorej liberáli vyzvali na Kaliňákovo odvolanie pre údajné prepojenie s daňovou kauzou podnikateľa Ladislava Bašternáka.

SaS v sobotu zvolala mimoriadnu tlačovú konferenciu po tom, ako NAKA zadržala v piatok (10. 6.) popoludní asistenta poslanca SaS Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý podľa Denníka N pracuje v Tatrabanke. Stalo sa tak údajne po tom, ako si tento týždeň pozrel účty Kaliňáka a exministra dopravy Počiatka (Smer-SD). U Rybaniča tiež urobili domovú prehliadku.

Netík zopakoval, že Kaliňák bol o tomto prípade informovaný. "Asistent poslanca za SaS Jozefa Rajtára sa z pozície zamestnanca komerčnej banky vlúpal a manipuloval s jeho bankovým účtom za účelom posunutia informácií poslancovi Rajtárovi a novinárom týždenníka Trend a Denníka N. Asistent poslanca je obvinený z trestného činu ohrozenia bankového tajomstva. Minister vnútra takéto konanie, ktoré je veľmi nebezpečné a je evidentným trestným činom, odmieta. Je za hranicou akceptovateľnosti, že sa politická strana v spolupráci s niektorými novinármi neštíti v rámci politického súboja spáchať trestný čin," uviedol hovorca v stanovisku.

Viac o téme: Robert KaliňákJán PočiatekNAKADušan KováčikKauza Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu