Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fico načrtol úroveň nezamestnanosti: Po rokoch sa vraj dostaneme pod magickú hranicu

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezamestnanosť na Slovensku by sa mala tento rok dostať pod úroveň 9 %. Myslí si to premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Do konca roku 2016 je to reálne," uviedol predseda vlády v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Nezamestnanosť sa na Slovensku podľa posledných údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny z apríla tohto roku nachádza na úrovni 9,64 %. Nová vláda si v Programovom vyhlásení stanovila za cieľ dostať nezamestnanosť pod 10 % a zároveň vytvoriť 100.000 nových pracovných miest. Fico o takomto zámere vôbec nepochybuje. 

Už len príchod automobilky Jaguar Land Rover do Nitry spôsobil podľa neho obrovské oživenie pracovného trhu aj daného regiónu. "Máme tu ďalšie investície a je tu aj dobrý rast ekonomiky, čo samotné vytvára pracovné miesta," doplnil Fico. Práve naopak, Slovensko sa podľa neho nachádza v štádiu, kedy má nedostatok pracovných síl.

Postupne sa totiž dostáva k "magickej" hranici nezamestnanosti okolo 7 a 8 %, ktorá bola aj v predkrízových rokoch 2007 a 2008. "Už ťažko pôjdeme pod týchto 7 a 8 %, pretože tu máme kategóriu ľudí, ktorí nechcú pracovať, ľudí, ktorí nechcú chodiť oficiálne do práce, hoci pracujú kvôli tomu, že sa obávajú exekúcie a sú tu ľudia, ktorí zneužívajú sociálny systém," vymenoval Fico.

Bude sa pokračovať v začatom

Okrem toho je podľa neho na Slovensku veľká skupina rómskych spoluobčanov, ktorí nemajú primerané vzdelanie, kvalifikáciu a teda nie sú na pracovnom trhu. Štát preto musí podľa premiéra pokračovať v tom, čo sa začalo počas jeho druhej vlády. Vtedy bol prijatý zákon, podľa ktorého musí človek, ktorý poberá sociálne dávky, odpracovať osem hodín verejných prác týždenne v prospech mesta alebo obce. 

"Mestá a obce si to veľmi pochvaľujú a my by sme išli radi ďalej a ešte viac posilnili mechanizmy proti tým, čo zneužívajú sociálny systém," avizoval Fico. Verí, že návrhy, ktoré prídu z dielne ministerstva práce, budú v tomto veľmi efektívne. Pripomenul, že napríklad dlhodobo nezamestnaní sú ľudia bez akýchkoľvek pracovných návykov, ľudia, ktorí niekoľko rokov nešli do práce.

A ak niekto roky nechodí do práce, ťažko ho je prinútiť vstať ráno o piatej, aby bol o pol šiestej vo vlaku alebo v autobuse na ceste do práce. "Preto musia byť ponúkané špeciálne typy prác pre týchto ľudí a práve forma verejných prác a podobných alternatív sa zdá byť ako najvhodnejšia," dodal predseda vlády. 

Čaká nás predsedníctvo

Predsedníctvo Európskej rady sa dá zvládnuť, pokiaľ sa riešia bežné témy, Slovensko však bude riešiť mimoriadne témy ako možný odchod Británie z EÚ, finančné problémy Grécka či pokračujúcu imigráciu. "My máme priority, no musíme riešiť externé problémy EÚ," konštatoval premiér. Ak by Británia podľa neho vystúpila z únie, ďalšie krajiny môžu nasledovať a Slovensko bude potom ako predsednícka krajina vystavená veľkému tlaku. V takomto prípade by ho čakali veľmi komplikované rozhovory.

Bratislava bude tiež musieť riešiť napríklad aj napätie medzi EÚ a Tureckom v rámci dosiahnutej imigračnej dohody. "Turecko ťahá za dlhší koniec, lebo EÚ sa obáva prílevu imigrantov a v Turecku sú ich státisíce," vyhlásil s tým, že zatvorenie turecko-gréckej hranice je kľúčové pre EÚ aj Slovensko.

V tejto súvislosti zopakoval odmietavý postoj Slovenska ku kvótam na prijímanie utečencov, ktorý presadzuje Európska komisia. "Posledných 30 až 40 rokov prišli na Slovensko utečenci z moslimských krajín, ktorí sa integrovali a to rešpektujem. Nemôže nás niekto nasilu nútiť zobrať ľudí iného náboženstva, ktorí tu ani nechcú zostať," zdôraznil a dodal, že títo ľudia by si tu postupne začali presadzovať svoj názor a svoju kultúru, čo odmieta. 

Viac o téme: Robert FicoSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu