Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Beblavý uprednostňuje kvalitu pred kvantitou: Kilá zákonov nič nevyriešia

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozícia by mala podľa nezaradeného poslanca NR SR Miroslava Beblavého podávať menej návrhov zákonov. Ako uviedol dnes na tlačovej besede, nie je vhodné, aby opozičné strany predkladali na každú schôdzu desiatky zákonov, len aby sa ukázali. Potom majú podľa neho tieto návrhy nižšiu kvalitu.

„Ak predložia sedem noviel Zákonníka práce, nie je to správne,“ konštatoval. Na druhej strane by koalícia mala podporiť aspoň niekoľko zákonov z dielne opozície, lebo len tak dokáže, že je tu nová politická kultúra. Nezaradená poslankyňa Simona Petrík upozornila, že SaS a OĽaNO predložili viacero recyklovaných návrhov zákonov z minulého volebného obdobia.

Pripomenula, že Monika Flašíková Beňová v Európskom parlamente predkladá desiatky formálnych interpelácií, aby mala viac bodov do aktivity. „Vysmievali sa z toho SaS aj Richard Sulík. A robia to isté. Kvôli štatistikám predkladajú návrhy triviálne, recyklované alebo nedokonalé,“ vyhlásila Petrík. Ďalšej nezaradenej poslankyni Kataríne Macháčkovej sa nepozdáva, že všetky návrhy opozície sú zmätené zo stola. „Parlamentná kultúra by sa mala zmeniť. Nie je cieľom predkladať 40 návrhov zákonov. My budeme predkladať prepracované kvalitné zákony, ktoré pomôžu ľuďom,“ konštatovala. 

Trojica nezaradených poslancov predložila do parlamentu jediný návrh zákona o tom, aby obec garantovala miesta pre deti v škôlkach. „Tento návrh bol jedným z vlajkových lodí Siete pred voľbami. Zákon patrí do druhého čítania. Sme pripravení o ňom s vládou rokovať,“ povedala Petrík. Cieľom návrhu je umožniť zákonným zástupcom, aby ich dieťa bolo umiestnené do predškolskej starostlivosti s celodennou výchovou, ak o to budú mať záujem.

Za naplnenie tohto práva má podľa opozičných poslancov zodpovedať obec, v ktorej má zákonný zástupca trvalý pobyt. Trojica poslancov v rámci opozičnej solidarity podporí 45 opozičných návrhov zákonov. „Z 57 opozičných zákonov podporíme 45. V rámci opozičnej solidarity podporíme aj triviálne návrhy opozície,“ uviedol Beblavý. 

Viac o téme: Miroslav BeblavýNávrhy zákonov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu