Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prezident Kiska navštívi New York: Na Deň Zeme podpíše klimatickú dohodu

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident SR Andrej Kiska podpíše tento týždeň na slávnosti v sídle OSN v New Yorku klimatickú dohodu, na ktorej znení sa štáty dohodli na konci minulého roku v Paríži. S hlavou štátu pôjde do USA aj minister životného prostredia László Solymos. Informoval Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta.

Počas pobytu prezidenta Kisku v New Yorku sa podľa jeho slov predpokladá uskutočnenie stretnutí s najvyššími predstaviteľmi OSN a hlavami štátov iných krajín. Kiska sa zúčastní aj na podujatí OSN k implementácii globálnych trvalo udržateľných cieľov, tzv. Agendy 2030.

Dohodu má v New Yorku v piatok 22. apríla na Deň Zeme podpísať rekordných 155 krajín. Predpokladá sa účasť vyše 60 hláv štátov či vlád. Ide o novú medzinárodnú dohodu o opatreniach proti zmene klímy. Jej dlhodobým cieľom je udržanie rastu globálnej teploty pod 2 stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnou érou s tým, že sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia.

Zmenu má priniesť dôrazné znižovanie emisií skleníkových plynov a postupný prechod na nové technológie. Dohoda, ktorá je výsledkom parížskej Konferencie OSN o klimatických zmenách (COP21), nepredpokladá vzdanie sa fosílnych palív, nie sú obmedzené ani emisie oxidu uhličitého (CO2), ale ráta sa v nej s tým, že jednotlivé krajiny prijmú národné ciele vedúce k znižovaniu emisií, technologickým modernizáciám a adaptácii na zmeny klímy.

Zmluva nadobudne účinnosť, ak ju ešte ratifikujú jednotlivé štáty, pričom tak musí urobiť najmenej 55 krajín, na ktoré pripadá najmenej 55 percent globálnych emisií skleníkových plynov. Dokument z Paríža nenadobudne účinnosť skôr ako 1. januára 2020. Ak budú splnené všetky ratifikačné procesy, parížska dohoda potom nahradí Kjótsky protokol. Ratifikačný proces a možnosť podpísať dohodu potrvá do 21. apríla 2017.

Viac o téme: Andrej KiskaKlimatická dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu