Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obyčajní ľudia si posvietia na hazard mladistvých: Predkladajú túto novelu zákona

Poslanci zo strany OľaNO-NOVA
Poslanci zo strany OľaNO-NOVA (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ochrana detí a mladistvých pred rizikom závislosti na hazardných hrách, zamedzenie ľahkého prístupu k hazardným hrám alebo akéhokoľvek iného častého kontaktu s nimi či snaha odstrániť s tým spojené nežiaduce vplyvy. Aj toto sú ciele návrhu novely zákona o hazardných hrách, ktorý do parlamentu predložilo osem poslancov klubu OĽaNO-NOVA.

Návrh zákona je tiež reakciou na požiadavky verejnosti, ktorá v poslednom období úspešnými petíciami v Bratislave, Galante, Ružomberku, Levoči a ďalších mestách požaduje zákaz hazardu, prípadne si želá jeho obmedzenie.

Novela Obyčajných má tak rozšíriť okruh hazardných hier, ktorých hranie sa bude môcť prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia (VZN) obmedziť o stávkové hry. Právna norma má tiež určiť, že prostredníctvom VZN sa bude môcť zakázať prevádzkovanie len niektorých hazardných hier, keďže podľa súčasnej právnej úpravy je možné zakázať prevádzkovanie buď všetkých, alebo ani jednej.

Opoziční poslanci chcú ďalej umožniť obyvateľom obce, aby prostredníctvom petície mohli namietať, že sa hraním hazardných hier narúša verejný poriadok, ale aj to, že prevádzkovaním hazardných hier dochádza k podstatnému zásahu do záujmov obyvateľov obce. Právna norma má tiež opätovne priznať obci právomoc, aby mohla obmedziť alebo zakázať všetky zákonom vymedzené hazardné hry alebo len niektoré z nich aj bez toho, aby musela prijať v tejto veci podnet od obyvateľov obce prostredníctvom petície. 

Obyčajní sú presvedčení, že ich novela zákona po schválení vyvolá pozitívne sociálne vplyvy spočívajúce v možnosti obcí a ich obyvateľov účinnejšie bojovať proti nežiaducim vplyvom spojených s prevádzkovaním hazardných hier na ich území. Na druhej strane to však zakladá negatívne vplyvy na verejný rozpočet a na podnikateľské prostredie. Poslanci OĽaNO-NOVA však dosah na rozpočet verejnej správy nevyčíslili, ministerstvo financií ich preto žiada, aby túto informáciu doplnili.

Viac o téme: Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu