Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Petičné akcie chceli v Bratislave zakázať hazard: Prázdne reči a číry populizmus!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Nedávno ukončená petičná akcia, ktorej cieľom je celoplošný zákaz hazardu na území Bratislave, je len čírou populistickou aktivitou bez akejkoľvek reálnej snahy riešiť skutočné problémy súvisiace shazardom ako celospoločenským fenoménom anovými trendmi, kedy sa väčšina aktivít presúva na internet.

Prevažná väčšina ztých, čo petíciu podpísali, jednoducho naletela na prázdne reči aktivistov a regionálnych politikov na čele sbratislavským primátorom Ivom Nesrovnalom, ktorý je dokonca predsedom petičného výboru. Píše sa vo vyhlásení občianskeho združenia Aliancia za čistú hru.

Občianske združenie Aliancia za čistú hru vtejto súvislosti upozorňuje širokú verejnosť, starostov mestských časti Bratislavy a mestských poslancov na viaceré vážne nebezpečenstvá, ktoré hrozia vprípade celoplošného zákazu hazardu vBratislave. Nikto totiž doteraz nepovedal jasne, zakých zdrojov sa nahradia príjmy vo výške viac ako 4,5 mil. eur, ktoré pochádzajú zhazardu aplynú nielen do pokladne mesta, ale aj do štátneho rozpočtu aodtiaľ na šport ainé verejne prospešné ciele. Ak niekto uvažuje získať výpadok financií zhazardu zvýšením domovej dane pre obyvateľov hlavného mesta o30 % , treba to obyvateľom Bratislavy povedať rovno: Za prohibičný populizmus zaplatia všetci slušní ľudia – obyvatelia Bratislavy! 

„V Českej republike vmnohých mestách uvažovali ozákaze hazardu, ale napokon takýto krok mestskí poslanci odmietli, lebo nik nevedel, odkiaľ zobrať chýbajúce financie anikto nechcel obyvateľov týchto miest zaťažiť sešte vyššími daňami,“ hovorí zástupca riaditeľa Aliancie ašéf občianskej sekcie občianskeho združenia Tomáš Szmrecsányi. Zároveň upozorňuje na ďalšiu negatívnu skúsenosť odnašich západných susedov. „Všade tam, kde zakázali hazard, napríklad v Brne, neuveriteľným spôsobom narástol nelegálny hazard, ato aj vpodobe rozmiestnenia nelegálnych výherných automatov. Polícia jednoducho nestíha všetko všade mať pod kontrolou, atak milióny namiesto v mestských pokladniciach končia vdomácej alebo zahraničnej šedej ekonomike. Preto navrhujeme oveľa racionálnejšie riešenie – hazard je nutné očistiť, regulovať, sprísniť prevádzku kamenných herní, ale nie tak, že by sme išli do extrému, lebo to prináša so sebou ešte väčšie škody. Tí, ktorí chcú hrať, si jednoducho nájdu cestu ktomu, aby sa mohli venovať svojej vášni. Vprípade úplného zákazu hazardu však nik nad nimi už nebude mať kontrolu,“ zdôrazňuje Szmrecsányi.

Aliancia preto namiesto extrémnych apopulistických krokov hlása „zlatú strednú cestu“. Aj preto sa zapojila do odbornej diskusie na príprave nového zákona ohazarde, na ktorom aktuálne pracuje Ministerstvo financií SR. Vrámci svojich návrhov Aliancia presadzuje transformáciu hazardu zbežne dostupných, sídliskových krčmových herní na luxusnejšie prevádzky na okraji miest. „Tieto kroky sa však nedajú urobiť zo dňa na deň, ale premyslene akoncepčne, vrátane účinnej atransparentnej legislatívy. Zároveň treba myslieť aj na ľudí, ktorí nevedia prestať hrať, lebo je to ich životný štýl a súčasne zakázať hazard pre tých, ktorí sú patologicky závislí od hrania na automatoch, atak ohrozujú nielen samých seba, ale aj svoje okolie. Podobne treba konať aj voči ľuďom, ktorí žijú napríklad zo sociálnych dávok,“ dodáva Szmrecsányi.

Uzatvorenie herní podľa neho nezaručí, že hazard agamblerstvo skončia rovnako. Skúsenosti súplnou prohibíciou skôr varujú pred nárastom čierneho trhu anelegálnych prevádzok. Väčšina ztýchto ľudí by sa jednoducho presunula do online prostredia na internete, ktoré štát zatiaľ nemá pod kontrolou aznamenal by aj odliv miliónov eur na cudzie asúkromné účty.

Plošným zákazom herného priemyslu by Bratislava stratila viac ako 4,5milióna eur ročne len zhracích automatov aherní, opatrenie by poškodilo aj turistický ruch. Predstavitelia hlavného mesta zavádzajú, ak tvrdia, že bude viac na „zeleň, cesty ačistotu“. Populistickú prohibíciu avýpadok zherného priemyslu zaplatia opäť radoví občania zvýšením daní. Odsúhlasenie zvýšenia domovej dane o 30% poslancami vpiatok 1. júla nepovažuje Szmrecsányi za náhodu, ale za spojitú nádobu. Získané 4 milióny navyše len vykryjú dieru vrozpočte, ktorú chystajú vyryť prohibičnou sekerou.

Viac o téme: HazardAliancia za čistú hru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu