Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kiska tvrdo zaútočil na Kotlebu: Je to fašista, treba to pomenovať jasne a priamo!

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

KRUPINA - Aj výsledky nedávnych parlamentných volieb súviseli s dnešnou návštevou prezidenta SR Andreja Kisku v regióne Krupiny. Ľudová strana (ĽS) Naše Slovensko tam získala výraznú podporu. Z úst prezidenta zazneli na brífingu i tvrdé slová na adresu predsedu ĽS Naše Slovensko Mariana Kotlebu. Nazval ho fašistom a dodal, že veci treba pomenovávať bez obáv, jasne a priamo.

Podľa prezidenta výsledky volieb ukazujú, že ľudia sa začínajú búriť proti zle fungujúcemu štátu a ak štát zlyháva, voliči potom siahajú po extrémnych riešeniach. Podľa neho sa musí urobiť všetko pre to, aby štát začal fungovať, a hľadať riešenia, ako pomôcť ľuďom, aby nevolili extrémizmus.

Kiska sa na stretnutí s vedením krupinského magistrátu dozvedel, čo trápi ľudí v meste i okrese. "Mesto má nezamestnanosť okolo desať percent, ale je pravdou, že mnohí mladí ľudia odišli do veľkých miest. V tomto okrese sú však dediny, kde je nezamestnanosť vyššia ako 50 percent. Krupinčanov trápi infraštruktúra. Nie je možné, aby stredom okresného mesta prechádzal hlavný medzinárodný ťah a denne im tadiaľ premávali kamióny," zrekapituloval Kiska.

Ako tiež pripomenul, každé mestá a mestečká majú svoje špecifické problémy a návštevy po nich mu pomáhajú rozumieť problémom ľudí a nasať atmosféru. V programe jeho dnešnej návštevy bola tiež diskusia so stredoškolákmi a popoludní je i návšteva obcí Litava a Sebechleby.

Na otázku, či sa chystá mladým ľuďom prehovoriť do svedomia, keďže ich hlasy významnou mierou posunuli ĽS Naše Slovensko do parlamentu, prezident reagoval: "Mal som v poslednom období stretnutia s mladými ľuďmi. Vždy diskutujeme o tom, prečo často volili práve extrémistickú stranu. Nikdy nebudem podporovať, aby sme politické strany, ktoré inklinujú k fašistom, považovali za normálnych partnerov. Mladých ľudí vždy prekvapí, ak im človek vysvetlí, kto je Kotleba. Okrem toho, že pochoduje v uniforme s fakľou, tak prehlasuje, že SNP je jednou z najsmutnejších udalostí v dejinách nášho štátu. Hovorí, že Židia, ktorí boli odvlečení počas Slovenského štátu a zahynuli, že to nie je náš problém, pretože my sme slovenský národ a nie židovský. Kotleba je fašista, a keď o tomto s mladými ľuďmi rozprávame, navrhujú zakázať jeho stranu. My nechceme zakazovať, to nie je riešenie, ale musíme urobiť všetko pre to, aby štát fungoval."

Viac o téme: KrupinaAndrej KiskaMarian KotlebaĽudová strana (ĽS) Naše Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu