Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šéfa daniarov rozhnevali Lipšicove obvinenia: S Výbohom sa poznám, je to trestné?

Prezident finančnej správy SR František Imrecze
Prezident finančnej správy SR František Imrecze (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Finančnej správy SR František Imrecze označil za absurdné dnešné obvinenia zo strany poslancov NR SR Daniela Lipšica a Igora Matoviča, že finančná správa kryje daňové podvody.

Ako povedal dnes pred novinármi, za touto kampaňou je to, že niekomu nevyhovuje rušenie kšeftov depeháčkarom, a to, že finančná správa vedie intenzívny boj proti daňovým podvodom. Poslanec NR SR Daniel Lipšic dnes poukázal na list, ktorý dnes viacerým médiám poslala bývalá zamestnankyňa finančnej správy. V liste podľa Lipšica opisuje, ako finančná správa postupovala pri preverovaní kauzy Ladislava Bašternáka, ktorá sa týka údajných podvodov s bytmi a daňových podvodov. „Anonym, ktorý údajne písala bývalá zamestnankyňa finančnej správy, obsahuje veľa nepravdivých informácií. Napríklad, že Daniel Čech ovplyvňoval priebeh daňovej kontroly je klamstvo, pretože nastúpil 15. júna 2012, ale protokol o daňovej kontrole bol podpísaný tri dni pred tým,“ povedal Imrecze, podľa ktorého je anonym snahou o diskreditáciu finančnej správy, zamestnancov a jej vedenia. „Je to účelová kampaň proti boju s daňovými podvodmi. Náš tvrdý postup, ktorý sme zaviedli na boj s daňovými podvodmi na DPH, niekomu nevyhovuje. Tieto osoby neváhajú zneužiť médiá a politikov. Odmietam obvinenia, že finančná správa kryje podvodníkov,“ vyhlásil Imrecze. 

Imrecze upozornil, že v roku 2012 bola finančná správa v rozklade. „Podarilo sa nám obnoviť jej funkčnosť, aby v reálnom čase spracovávala dokumenty. Naším cieľom bolo, aby inštitúcia plnila svoje úlohy, ktorým sú štátne príjmy,“ konštatoval. Upozornil, že finančná správa mala viac ako 360-tisíc žiadostí o vrátenie nadmerného odpočtu DPH v hodnote 6,3 miliardy eur. „Boli sme schopní skontrolovať 12 150 subjektov ročne. Za štyri roky môjho pôsobenia sa podarilo zlepšiť výber daní v hodnote dve miliardy eur,“ dodal s tým, že dnes je veľmi ťažké robiť podvody s nadmernými odpočtami DPH. Zároveň je pripravený ďalšie informácie poskytnúť členom parlamentného výboru pre financie. 

Imrecze priznáva kontakty s podnikateľom Miroslavom Výbohom. Podľa neho však ide o súkromné stretnutia. „Lipšic ma obvinil, že sme plánovali ďalšie daňové podvody. Na základe čoho si Lipšic dovoľuje takéto tvrdenia? Podniknem právne kroky. Výboha poznám desať rokov. Nikdy som to neskrýval. Rozprávali sme sa o súkromných veciach na verejnom mieste. Rozprávali sme sa o deťoch a dovolenke. Nebola to tajná schôdzka. Je trestné sa stretnúť s Miroslavom Výbohom? Je vrah alebo zlodej, alebo terorista, teda čo by indikovalo trestnosť stretnutia?“ pýta sa Imrecze. 

Národná kriminálna agentúra (NaKA) podľa dnešných Lipšicových slov preverovala podnet finančnej správy, že prišlo k daňovému úniku vo výške dvoch miliónov eur. NaKA to však odmietla. Zamestnanci finančnej správy navrhovali podať sťažnosť voči rozhodnutiu NaKA, vedenie Finančnej správy SR podanie sťažnosti podľa Lipšica zastavilo. „Tak, aby následne vec nebola vyšetrovaná,“ konštatoval Lipšic. V liste sa podľa neho spomínajú aj dve zamestnankyne finančnej správy, na ktoré vedenie vyvíjalo nátlak, aby kauzu zamietli pod koberec. Keďže tak urobili, obe podľa Lipšica boli povýšené. „Celá kauza daňového podvodu je sústavne zametaná pod koberec, či už vedením finančnej správy, alebo NaKA a špeciálnej prokuratúry, teda inštitúciami, ktoré chobotnica Smeru veľmi dobre ovláda," dodal Lipšic. 

V kauze ide o bytový komplex Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si Bašternákova firma uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol pred časom poslanec SaS Jozef Rajtár. 

Imrecze pripomenul, že do úradu na finančnú správu nastúpil 9. mája 2012 a kontrola bola začatá dva týždne po jeho nástupe do rozvrátenej inštitúcie. „S kontrolórkami som sa nikdy nestretol a s nikým som o prípade nehovoril. Nikomu som nedal pokyn, ako má postupovať pri kontrole,“ dodal.

Viac o téme: František Imrecze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu