Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krajčí hovorí o nezmyselnosti v zdravotníctve na Slovensku: FOTO Chcú zrušiť to, čo perfektne funguje

Marek Krajčí Zobraziť galériu (9)
Marek Krajčí (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Sieť nemocníc Svet zdravia, ktorá patrí do portfólia spoločnosti Penta Investments, plánuje v nasledujúcich týždňoch zrušiť jednu z najobľúbenejších pôrodníc na Slovensku. Poslanec za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) a člen Zdravotníckeho výboru NR SR Marek Krajčí sa dnes v Banskej Štiavnici zúčastnil na zhromaždení, na ktorom niekoľko stoviek zúčastnených protestovalo proti tomuto nezmyselnému kroku.

Pôrodnica v Banskej Štiavnici poskytuje svoje výnimočné služby rodičkám z celého Slovenska už viac ako 20 rokov. Vyhľadávajú ju najmä mamičky, ktoré preferujú čo najprirodzenejší pôrod a následnú starostlivosť o narodené dieťa v podmienkach porovnateľných s domácim prostredím. „Je absurdné, že v krachujúcom slovenskom zdravotníctve chcú zrušiť práve to, čo perfektne funguje. Túto pôrodnicu cielene vyhľadávali matky z celého Slovenska, bez ohľadu na cestovanie, či vzdialenosť od domova. Môže existovať lepší dôkaz o kvalite poskytovanej starostlivosti?“ pýta sa M. Krajčí, detský kardiológ.

Krajčí hovorí o nezmyselnosti
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR Jana Vodnáková)

Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie rodinného typu zabezpečuje ústretový kolektív sestričiek a lekárov, ktorý pred rokmi vybudoval primár Marián Špila. „Oddelenie spĺňa všetky personálne a technické kritériá, čo potvrdil aj audit Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Svet zdravia chce tento ojedinelý zjav v slovenskom zdravotníctve zrušiť a rodičky z Banskej Štiavnice a okolia presunúť do vzdialenej žiarskej nemocnice, kde plánuje navýšiť kapacity o 70 pôrodov ročne. Spádove územie tak dosiahne v kopcovitom teréne až vzdialenosť 70 km. Skvelé zázemie vybudované v Banskej Štiavnici sa však v Žiari nad Hronom nedá zabezpečiť.“

Krajčí hovorí o nezmyselnosti
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR Jana Vodnáková)

Dôvodom na presťahovanie má byť fakt, že gynekologicko-pôrodnícke oddelenie nemá v Banskej Štiavnici multiodborovú podporu pri riešení závažných stavov. Tie boli doteraz v stabilizovaných stavoch transportované najmä do banskobystrickej nemocnice. „Takto budú musieť cestovať do okolitých nemocníc všetky rodičky, čo najmä v zimných mesiacoch môže byť veľmi komplikované. Pán primár Špila si za posledných 20 rokov nepamätá na žiadne úmrtie na jeho oddelení, ktorému by bolo možné predísť interdisciplinárnou spoluprácou s inými špecialistami prítomnými priamo v budove nemocnice,“ uzavrel Marek Krajčí.

Krajčí hovorí o nezmyselnosti
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR Jana Vodnáková)

Rozčarovanie neskrýva ani primár Marián Špila. „My to všetci vnímame ako jednu veľkú krivdu, keď sa zatvára oddelenie, ktoré je vyhľadávané rodičkami z celého Slovenska. Nie sme stratoví, personálne a technicky sme vybavení na adekvátnej úrovni. Oddelenie sme si sami vybudovali počas dvadsiatich rokov, nemali sme žiadny problém, fungovali sme tak ako v súčasnosti. Rodičky odchádzali spokojné, novorodenci živí a zdraví. Nevidíme dôvod, prečo by sa oddelenie malo zavrieť.“

Na proteste proti presunu pôrodnice sa zišli stovky ľudí

S transparentmi a potleskom dnes prišlo niekoľko stoviek Banskoštiavničanov pred miestnu nemocnicu vyjadriť svoj nesúhlas s plánovaným presunom gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia z Banskej Štiavnice do Žiaru nad Hronom. V dave, ktorý sa zhromaždil pred vchodom do nemocnice, nechýbali mladí, matky s kočíkmi, ale ani najstaršia generácia. 

Organizátori z radov miestnych obyvateľov na protestnom zhromaždení sformulovali základné požiadavky, ktoré smerujú na spoločnosť Svet zdravia, a. s. Ide o zachovanie miestnej pôrodnice v plnom súčasnom rozsahu na dobu neurčitú, vytvorenie takých podmienok, ktoré prispejú k jej zveľadeniu v dlhodobom horizonte a napokon aj obnovenie interného oddelenia v pôvodnom rozsahu k dátumu zatvorenia so zabezpečením potrebného lekárskeho tímu na dobu neurčitú.

Krajčí hovorí o nezmyselnosti
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR Jana Vodnáková)

Banskoštiavnický mestský poslanec a zároveň jeden z organizátorov zhromaždenia Mikuláš Pál v tejto súvislosti uviedol, že burcovanie verejnosti je jedinou legálnou cestou, ako sa môžu pokúsiť zmeniť rozhodnutie spoločnosti. "Stále veríme, že sa to zvrátiť dá,  preto sme sa tu zišli. Oslovujeme nielen známych, ale obrovskú podporu máme aj v okolí," poznamenal Pál s tým, že spektrum podporovateľov je široké. Chcú sa obrátiť aj na nového ministra zdravotníctva. Protest nemusí byť podľa jeho slov posledný, v snahe zachovať oddelenie v meste chcú pokračovať.

Krajčí hovorí o nezmyselnosti
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR Jana Vodnáková)

Okrem organizátorov sa ľuďom prihovoril aj primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Marián Špila, primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková či poslanec Národnej rady SR a člen Zdravotníckeho výboru NR SR Marek Krajčí (OĽaNO-NOVA). Nechýbali ani zamestnanci oddelenia. 

Vedúca pôrodná asistentka gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Dagmar Pacherová povedala, že personál miestnej pôrodnice dlho nevedel, na čom je a o zmenách bol zle informovaný. Sestry sa podľa jej informácií chcú po presune oddelenia vo väčšine zamestnať najmä vo Zvolene a Banskej Bystrici. Presun oddelenia ju mrzí, poukazuje na to, že do pôrodnice chodili ženy z celého Slovenska. "Ja by som chápala nejaké ekonomické ukazovatele, ale myslím si, že keď má byť v prvom rade človek na prvom mieste, tak naozaj by mal byť na prvom mieste a do úvahy by sa malo brať aj potreba ľudí," podotkla. 

Krajčí hovorí o nezmyselnosti
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR Jana Vodnáková)

Zároveň poukázala na to, že región je veľmi špecifický, najmä čo sa týka dostupnosti. "Sú tu odľahlé oblasti, dediny, z ktorých cesta do Banskej Štiavnice trvá aj 20 či 30 minút a teraz sa budú musieť ešte z Banskej Štiavnice dopraviť do Žiaru nad Hronom," uviedla. Nezanedbateľný je podľa jej slov aj fakt, že pacienti, a to nielen gynekologicko-pôrodníckeho, ale aj interného oddelenia, boli so starostlivosťou spokojní a sťažnosti sa objavovali len ojedinele. 

Aj napriek tomu, že ľudia vedia, aká je situácia na oddelení, mamičky sem podľa jej slov stále chodia rodiť. Nechýbajú každodenné telefonáty či návštevy zo strany žien. "Neustále sa prihlasujú nové rodičky, ktoré veria tomu, že tu ešte porodia," dodala. 

Krajčí hovorí o nezmyselnosti
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR Jana Vodnáková)

Sklamanie z presunu oddelenia netají ani budúca mamička Miriam Húšťavová. Miestne oddelenie podľa jej slov vyniká najmä prístupom personálu. "Ja mám štyri týždne do pôrodu a pre mňa osobne to znamená, že začínam premýšľať, ako to budem riešiť. Našťastie môžeme ísť kamkoľvek na Slovensku, pretože máme auto, ale čo tie mamičky z regiónu, ktoré nemajú túto možnosť," podotkla v tejto súvislosti.

Krajčí hovorí o nezmyselnosti
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR Jana Vodnáková)

Spoločnosť Svet zdravia, ktorá banskoštiavnickú nemocnicu vlastní, minulý týždeň oznámila, že miestne gynekologicko-pôrodnícke oddelenie presunú do nemocnice v Žiari nad Hronom, a to do konca mája. Dôvodom je podľa spoločnosti fakt, že oddelenie stratilo multiodborovú podporu pri riešení závažných stavov. Nemocnica v súčasnosti neprevádzkuje žiadne oddelenie, ktoré by poskytovalo urgentnú alebo akútnu zdravotnú starostlivosť. Dlhodobo nemá oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny, oddelenie chirurgie a od januára tohto roka ani interné. Spoločnosť avizuje tiež, že nemocnica v Banskej Štiavnici prejde postupnou reprofiláciou na lôžka pre dlhodobo chorých.

Viac o téme: ZdravotníctvoOĽaNO-NOVAMarek KrajčíSvet zdravia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu