Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vláda sa dnes prvýkrát zíde v novom zložení: Minister zdravotníctva chce hľadať dohodu

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda dnes po prvý raz zasadne po marcových (5.3.) parlamentných voľbách v novom zložení. Rokovanie povedie staronový premiér Robert Fico (Smer-SD). Kabinet je zložený z ministrov jeho strany, Mosta-Híd a nominantov za SNS a #Siete.

Hovoriť by sa malo aj o zdravotníctve. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) avizoval, že dnes pravdepodobne oznámi, aký bude ďalší vývoj ohľadom vedenia Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Zmenu zatiaľ nevylúčil ani nepotvrdil. V utorok (29.3.) sa stretol s jeho predsedníčkou Monikou Pažinkovou. "Dohodli sme sa na nejakom riešení," povedal. O aké konkrétne ide, by mal priblížiť po rokovaní kabinetu.

Jednotlivé body programu 1. schôdze majú byť zverejnené až dnes.Ešte pred samotným rokovaním premiér uvedie do úradu troch nových ministrov. Konkrétne Luciu Žitňanskú (Most-Híd) na rezort spravodlivosti, Gabrielu Matečnú (nominantka SNS) na ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a Lászlóa Solymosa (Most-Híd) na envirorezort.

Minister Drucker sa stretne so sestrami, chce hľadať dohodu

Nový minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) plánuje v nadchádzajúcich dňoch stretnutia so zástupcami sesterskej komory aj odborov. "Mám záujem, aby sme našli konsenzus a dohodu," avizoval po dnešnom uvedení do úradu premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

Šéf rezortu si chce zástupcov sestier vypočuť a skvalitniť o ich názory programové vyhlásenie vlády v oblasti zdravotníctva. Čo sa týka požiadaviek sestier, chce hľadať dohodu, ktorá bude udržateľná pre verejné financie i pre vzťah sestier s ministerstvom aj spoločnosťou.

O tom, či sa otvorí otázka platov sestier, Drucker polemizovať nechcel. Najprv sa musí podľa svojich slov oboznámiť s problematikou. Považuje však za dôležité vytvoriť pre zamestnancov v sektore také podmienky, ktoré posilnia ich dôstojnosť. Chce tiež, aby boli radi, že pracujú na Slovensku.

Sesterská komora avizovala, že od nového ministra očakáva systémové zmeny či prinavrátenie dôvery rezortu. Prezidentka komory Iveta Lazorová mu ponúkla odborné kapacity pri tvorbe programového vyhlásenia vlády v časti zdravotníctvo. Šéfka sesterských odborov Monika Kavecká očakáva, že sa Drucker zasadí o návrat sestier, ktoré odišli pre hromadné výpovede, do nemocníc.

Viac o téme: NR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu