Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Blaha zo Smeru cíti prúser: Na paškál si zobral Kotlebu, nezabudol spomenúť ani Hitlera

Ľuboš Blaha
Ľuboš Blaha (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Mladí ľudia sú okúzlení nacistickou ideológiou a to je problém, ktorý treba riešiť. Myslí si to poslanec Národnej rady SR Ľuboš Blaha zo Smeru-SD. Politikov by podľa neho mal spojiť antifašizmus.

"Mladí ľudia sa cítia byť okúzlení nacistickou ideológiou. To je veľký prúser. S tým musíme niečo robiť z hľadiska výchovy, dlhodobých snáh zlepšovať sociálnu situáciu. A to nie je ľahké. Ale nemôžeme tolerovať vyhranených neonacistov. Ale ako vyriešiť, keď už sú v parlamente, to je naozaj ťažké," povedal Blaha.

V súvislosti s tým, že v parlamente je ĽSNS, uviedol, že aj Adolf Hitler vyhral v Nemecku voľby legálnou cestou. "Začína sa to tým, že sa Kotleba rehní do kamery a končí sa to koncentrákmi. Dávajme si na to pozor. Aj Hitler vyhral voľby legálnou cestou a potom všetkých začal zatvárať do koncentrákov," upozornil Blaha.

Členov ĽSNS a lídra strany Mariana Kotlebu považuje za neonacistov. Odsudzuje aj nosenie zbraní do parlamentu, s čím prišli kotlebovci. "Zbrane v rukách neonacistov sú vážny problém a budeme musieť niečo vymyslieť," poznamenal Blaha, ktorý je za to, aby kotlebovci chodili pri každom vstupe do budovy parlamentu cez detektor kovov.

Poslanec za Kotlebovu stranu po incidente s pišťolou: Polícia mu zadržala zbrojný preukaz

Poslanci cez detektor chodiť nemusia na rozdiel od verejnosti a novinárov. A tak pokiaľ sa sami nepriznajú, môžu nepozorovane priniesť do priestorov parlamentu zbrane.

Kontrola poslancov je riešením aj podľa Ľubomíra Galka z SaS. Ak by sa takéto kontroly zaviedli, dotkne sa to podľa Galka všetkých poslancov, nielen členov ĽSNS. Bude to však podľa Galka nepohodlné. "Lebo poslanci denne veľakrát vyjdú a prídu do budovy parlamentu a vždy budú musieť prejsť cez kontrolu," vysvetlil.

Keďže ale nikomu nemožno zakázať mať zbraň, ak má právoplatný zbrojný preukaz a môže ju nosiť, sú kontroly podľa Galka jediné riešenie. "Ak nemáme k nim (kotlebovcom) dôveru, musia všetci chodiť cez detektory. Inak sa to vyriešiť nedá. Neubudne z poslanca, ak bude chodiť cez detektory, ale bude to veľmi nepohodlné," poznamenal.

Viac o téme: Smer-SDHitlerKotlebaĽuboš Blaha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu