Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fico zamestnanosť nerieši: Pracovné miesta stráca a nové si kupuje, tvrdí Simon z Mostu

Zsolt Simon Zobraziť galériu (2)
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico nevie podľa podpredsedu Mosta-Híd Zsolta Simona chrániť existujúce pracovné miesta, pričom nové vytvára len za štedré dotácie z našich daní.

Ako povedal Simon dnes na tlačovej besede, v potravinárskom priemysle v roku 2014 ubudlo 7 500 miest. Ide o miesta v spracovateľskom priemysle, ktoré súvisia so spracovaním potravín, ako je napríklad mäsopriemysel, pekárne, či mliekarenský priemysel. Pod zrušenie miest sa podľa neho podpísala nevhodná legislatíva. Simon upozornil najmä na zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných reťazcoch, ktorý vláda Ivety Radičovej zrušila, no Ficova vláda ho znova uviedla do praxe od januára 2013.

Simon priznal, že v poľnohospodárstve vzniklo aj nových 895 pracovných miest. „Rozdiel je však približne 6 500. Je to vďaka zlým zákonom, zaťaženiu práce daňovoodvodovým systémom a korupciou v štátnej správe pri prideľovaní dotácií,“ zdôraznil. Simon kritizoval, že Fico propaguje príchod spoločnosti Jaguar na Slovensko, ktorá vytvorí 2 800 nových pracovných miest, tie však budú stáť približne 126 miliónov eur za päť rokov. „Na každého zamestnanca prispeje každý z nás mesačne 726 eur za päť rokov,“ upozornil. 

Most-Híd navrhuje podľa Simona súčasný stav zmeniť podporou domácich podnikateľov, ochranou existujúcich miest. Až potom na rad prichádzajú zahraniční investori. Strana tiež navrhuje znížiť daňové a odvodové zaťaženie. „Fico nevie chrániť to, čo na Slovensku máme. Fico migrantov nechce, ale zahraničných investorov dováža,“ vyhlásil Simon. 

Simon tiež upozornil, že na slovenských pultoch je čím ďalej tým viac potravín zo zahraničia. „Vyvezieme živé zvieratá a donesieme mäsové výrobky. Vyvezieme obilie a dovážame múku. Fico deklaruje, že chce chrániť slovenské potraviny, že podporuje našich výrobcov, ale dovážame stále viac hotových produktov,“ dodal.

Ako ďalej Simon pokračoval, Most-Híd nie je proti príchodu zahraničných investorov na Slovensko. „Našou prioritou je však predovšetkým  záchrana existujúcich pracovných miest, podpora domácich podnikateľov a až následne môžu prísť na rad investičné stimuly pre zahraničných investorov.  Ako potvrdzuje graf vývoja zahranično-obchodnej bilancie v agrosektore , za nepriaznivou situáciou nie je štatistická chyba, ale neschopnosť Ficovej vlády chrániť existujúce pracovné miesta  a zlepšovať podmienky pre domácich podnikateľov,“ dodal podpredseda strany Most-Híd.

Fico zamestnanosť nerieši: Pracovné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

Viac o téme: Zsolt Simon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu