Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rozhorčený Simon o Ficovi: Loví voličov na lacnejší chlieb, rožok je však luxus!

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Určovať, ktoré potraviny sú luxusné a ktoré základné, je výsmech občanom zo strany vlády, myslí si to podpredseda strany Most-Híd a poslanec NR SR Zsolt Simon. Reagoval tak na dnešné vyhlásenie premiéra SR Roberta Fica a ministra pôdohospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka, ktorí boli dopoludnia v jednom zo seneckých supermarketov skontrolovať aplikáciu zníženia DPH na základné potraviny v praxi.

„Luxusné sú zaťažené vyššou DPH a za také považuje vláda Roberta Fica napríklad aj obyčajné rožky či pre ľudské zdravie dôležité ovocie a zeleninu. Takéto delenie považujem za neprijateľné. Fico loví voličov na lacnejší chlieb, rožok je však luxus,“ upozornil Zsolt Simon v reakcii, ktorú poskytol tlačový tajomník strany Most-Híd Gabriel Gilányi.

Zsolt Simon vo svojej reakcii na dnešný výstup premiéra Fica pripomenul, že ešte v roku 2014, keď sa ekonomike začalo dariť, navrhoval znížiť DPH na všetky potraviny o 10 percent. „Vtedy to ale vláda Roberta Fica odmietla. Dnes, dva mesiace pred voľbami, si však tým Smer robí volebnú kampaň za peniaze nás všetkých,“ dodal Simon.

Poslanec upozorňuje aj na to, že súčasná vláda všetkým občanom SR prostredníctvom zníženej DPH na vybrané potraviny odpustí spolu za rok približne 80 miliónov eur. „Ak si vezmeme do úvahy fakt, že ide o porovnateľný, skôr však nižší objem peňazí, ktorý za rovnaké obdobie dvanástich mesiacov zarobia na štátnych zákazkách sponzori a osoby blízke Smeru, ide fakt iba o kvapku v mori,“ dodal Simon. 

Od začiatku roka 2016 sa znížila sadzba dane z pridanej hodnoty z 20 na 10 percent na čerstvé a chladené hovädzie mäso, čerstvé a chladené bravčové mäso, čerstvé a chladené mäso z oviec a kôz, hydinové mäso čerstvé alebo chladené a taktiež čerstvé alebo chladené králičie mäso.

Súčasťou zoznamu sú aj živé ryby a čerstvé a chladené sladkovodné ryby. Z rybaciny Smer-SD presadil nižšiu daň aj na rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb. Z mliečnych výrobkov sa do zoznamu vybraných potravín so zníženou sadzbou dostali iba samotné mlieko a maslo. Zoznam dopĺňa obyčajný chlieb. 

Rozpočtový dopad zníženia sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sa bude v nasledujúcich rokoch pohybovať pri úrovni 80 mil. eur ročne. V samotnom roku 2016 by sa mali vplyvom tohto opatrenia znížiť daňové príjmy o 76,9 mil. eur. V roku 2017 by sa mal dopad zníženia sadzby dane na vybrané potraviny zvýšiť na 80,6 mil. eur a v roku 2018 na 84,6 mil. eur.

Viac o téme: Robert FicoZsolt SimonDPH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu