Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nová štúdia odhalila, ako je to s opicou: Toto s vami spraví alkohol po 25-tke!

Skúsenosti s alkoholom má veľa Slovákov (Ilustračné foto). Zobraziť galériu (2)
Skúsenosti s alkoholom má veľa Slovákov (Ilustračné foto). (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Neblahé skúsenosti s alkoholom má väčšina dospelých, ale aj dospievajúcich Slovákov. Na druhý deň po opici je drvivej väčšine ľudí zle. No čím sme starší, tým je to stále horšie. Čo je za tým? Vedci poznajú odpoveď.

Smäd, bolesť hlavy, závraty alebo nutkanie dáviť. Tieto pocity pozná takmer každý, ktorý zažil prebdenú noc nad pohárikom alkoholu. Časy mladosti, kedy človek môže hýriť, popíjať a zabávať sa každému raz skončia. Dospievanie však prináša so sebou tienisté stránky, čo sa týka požívania alkoholu. Alkohol podľa vedcov pôsobí intenzívne na biochemické procesy v tele človeka.

Kruhy pod očami môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa štúdie v časopise Experimental and Clinical Psychopharmacology znášame stavy v tele oveľa horšie v staršom veku preto, lebo pijeme menej a telo si odvykáva. Zistili to podľa experimentov na ľuďoch a zvieratách. Chuť požívať alkohol v deň, keď sa zobúdzame z opice je oveľa menšia. Tento výsledok zistili rovnako u mužov ako aj u žien.

Navyše, priebeh opice u mladých do 25 rokov v porovnaní s dospelými, je úplne iný. U prvej skupiny je pocit bolesti hlavy, závratov a celkovej nevoľnosti kratší, no intenzívnejší. U starších je to naopak. Pocit nevoľnosti trvá dlhšie, ale za to je rovnomernejší.

Viac o téme: ŠtúdiaOpicaVedciAlkohol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu