Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Posun v kauze poslanca Jánoša: Prokuratúra podala obžalobu pre týranie!

Vladimír Jánoš
Vladimír Jánoš (Zdroj: SITA)

PRIEVIDZA - Exposlanca Národnej rady SR a bývalého prievidzského okresného šéfa Smeru-SD Vladimíra J. obžaloval prokurátor Okresnej prokuratúry v Prievidzi zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Ako prvý o tom informoval portál aktualne.sk. Obžalobu na Okresný súd v Prievidzi podal prokurátor v stredu (9.12.). Potvrdil hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

"Predseda senátu si spis preštuduje a rozhodne o ďalšom postupe, teda či bude potrebné obžalobu predbežne prejednať na zasadnutí senátu, alebo bude možné nariadiť hlavné pojednávanie," uviedol Tarabus. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prievidzi, odboru kriminálnej polície doručil Okresnej prokuratúre Prievidza návrh na postúpenie veci na prejednanie konania obvineného ako priestupok. Tento návrh však prokuratúra neakceptovala.

"Okresná prokuratúra Okresnému súdu Prievidza podala obžalobu na Vladimíra J. vzhľadom na zadovážené dôkazy v prípravnom konaní," zdôvodnil rozhodnutie prievidzskej prokuratúry zastupujúci hovorca Krajskej prokuratúry v Trenčíne Vlastimil Krokvička.   

Ako sa vyjadril Vladimír J., prokuratúra pod vedením generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára ho z týrania blízkej a zverenej osoby obžalovala napriek tomu, že vyšetrovanie bolo uzavreté s tým, že žiadne z tvrdení a krivých obvinení jeho bývalej manželky a "jej priateľa, recidivistu a viackrát súdne trestaného zločinca Katrinca", sa nepotvrdili, čo mali podľa jeho slov aj dokazovať znalecké posudky, výpovede 13 svedkov v tejto kauze a celý vyšetrovací spis.

"Počas celého tohto procesu, od marca 2015 až po súčasnosť, všetky úkony a všetky veci týkajúce sa tohto vyšetrovania riadil priamo Čižnár a priamo zasahoval do tohto vyšetrovania. To potvrdzuje aj skutočnosť, že sa opakovane vyjadroval pre médiá, že patrím do väzby, bez toho, aby si akokoľvek overil pravdivosť tvrdení o mojej osobe. Z toho mi vyplýva, že prokuratúra SR pracuje v režime 50. rokov minulého storočia za Gottwalda a bez ohľadu na to, že by zohľadnila výsledky vyšetrovania, ma obžalovala," tvrdí. 

Ako pokračoval, na druhej strane je rád, že sa bude môcť postaviť pred nezávislý orgán, akým je súd Slovenskej republiky, obhájiť tam svoju nevinu a v konečnom dôsledku očistiť svoje meno. Exposlanec za vládny Smer-SD čelí obvineniu z týrania blízkej a zverenej osoby od marca tohto roka. Na základe rozhodnutí prievidzského okresného súdu, ktoré neskôr potvrdil aj trenčiansky krajský súd, ho stíhajú na slobode. V tejto súvislosti žiadal generálny prokurátor ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, aby podal dovolanie na Najvyšší súd SR, ktoré mohlo zvrátiť rozhodnutie krajského súdu. Borec však uviedol, že ako minister nemal žiadny právny dôvod uplatniť v tomto prípade mimoriadny opravný prostriedok. Svojho poslaneckého mandátu a funkcie okresného šéfa Smeru-SD sa Vladimír J. vzdal po medializácii konfliktov so svojou dnes už bývalou manželkou.

Viac o téme: Vladimír Jánoš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu