Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KDH s návrhom nepochodilo: Zákaz reklamy na alkohol v okolí škôl nebude

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – KDH nepochodilo so snahou zakázať umiestňovanie reklamy na alkohol v okolí škôl a zdravotníckych zariadení, parlament odmietol ich novelu zákona. Predkladaný návrh zákona by zvýšil spodnú hranicu sankcie z nuly na 33 000 eur. Horná hranica by sa podľa KDH mala zvýšiť zo súčasných 64 400 eur na 100 000 eur.

 „Týmto návrhom zákona sme chceli umožniť samosprávam účinnejšie chrániť deti pred nebezpečenstvom alkoholizmu, rovnako aj pacientov liečiacich sa na alkoholizmus. Považujem za pokrytecké od Smeru, že celé Slovensko oblepí bilbordami „Chránime Slovensko“ a potom hlasovaním odmietne chrániť tých najslabších – deti a ľudí, ktorí sa chcú liečiť z alkoholizmu,“ povedal pre predkladateľ návrhu Pavol Abrhan. Kresťanskí demokrati tiež chceli zakázať umiestňovanie akýchkoľvek bilbordov na križovatkách a tam, kde by zacláňali výhľad na národnú kultúrnu pamiatku a národný park.

NR SR neschválila ani ďalší návrh KDH, ktorou hnutie chcelo zvýšiť ochranu učiteľov tesne pred odchodom do dôchodku. Poslanci hnutia to navrhovali v novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Kresťanskí demokrati presadzovali, aby výpoveď učiteľa, ktorý odpracoval minimálne desať rokov a do dôchodku mu chýbajú menej ako tri roky, musela prerokovať rada školy. Pavol Abrhan a Martin Fronc tak chceli chrániť starších učiteľov pred šikanou niektorých zamestnávateľov. „Smer opäť dokázal, že učitelia sú na okraji ich záujmov.

Táto zmena zákona vychádzala priamo z diskusie s učiteľmi. Je to už tretie odmietnutie pomoci učiteľom v priebehu jesene, keď odmietli návrhy KDH o učiteľských bytoch, o ochrane pred šikanou a zvýšenie rozpočtu školstva na budúci rok o 50 miliónov eur, aby sa učiteľom zvýšili platy,“ komentoval rozhodnutie parlamentu Abrhan. 

Viac o téme: KDH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu