Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Procházka na adresu Penty: Naše plány v zdravotníctve ich budú bolieť najviac

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA/Robert Tappert)

BRATISLAVA – Finančná skupina Penta sa ako hráč v slovenskom zdravotníctve narodila za druhej Dzurindovej vlády, ale zmocnela do súčasnej podoby práve za vlád Roberta Fica. V diskusii na TABLET.TV to vyhlásil predseda #Siete Radoslav Procházka.

„Za uplynulé roky vytiahla pre svoju vlastnú potrebu zo zdravotníctva stovky miliónov eur,“ dodal na margo finančnej skupiny. Ak by po parlamentných voľbách získala vládnu zodpovednosť práve #Sieť, bude podľa neho presadzovať systémovú zmenu zdravotníctva vrátane smerovania k úplnému zrušeniu zdravotných odvodov.

„Toto zrušenie vezme Pente prístup k zdrojom, ktoré jej vlastná poisťovňa využíva aj na svoju prevádzku," povedal. "Pentu to bude bolieť najviac. Tieto plány, ktoré máme pre slovenské zdravotníctvo, budú Pentu bolieť najviac. Ale mne nielenže to nevadí, ale ma to teší. Lebo Penta v slovenskom zdravotníctve nie je pacient, ale vírus,“ tvrdí Procházka.

Na otázku, prečo sa podpredseda #Siete Miroslav Beblavý nezúčastnil hlasovania na mimoriadnej schôdzi parlamentu, ktorú opozícia iniciovala s cieľom vyjadriť nedôveru ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi, Procházka reagoval, že Beblavý bol na dlhodobo plánovanej zahraničnej ceste. Na iniciatíve opozície sa však Beblavý podľa neho aktívne podieľal a podpísal sa aj pod návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi.

„Keď sa pozeráte, ako si jeden exminister zdravotníctva s druhým skáču do vlasov a vyčítajú si, kto viac môže za chorý stav zdravotníctva, tak je to divadlo. Výmena jedného ministra za druhého štyri mesiace pred voľbami nič nezmení na tom, že maslo na hlave má celá generácia starej politiky,“ zdôraznil. Okrem postupného rušenia zdravotných odvodov sa chce jeho strana pri reforme zdravotníctva sústrediť aj na lepšiu dostupnosť zdravotných výkonov a lacnejšie lieky.

V prípade školstva zasa sľubuje v prípade postupu do vlády 30-percentné zvýšenie výdavkov na vzdelávanie do roku 2020. "Smer mal štyri roky príležitosť pohnúť krajinu dopredu. Mal neobmedzené politické možnosti. Vládna strana strašne veľa zanedbala v zdravotníctve a školstve,“ tvrdí Procházka. 

Reálnosť sľubov #Siete podľa neho preukáže návrh štátneho rozpočtu, ktorý chce strana predložiť. „Prichádzame s vlastným návrhom štátneho rozpočtu, ktorý má dokumentovať priority, ktoré chceme naplniť, a ich reálnosť,“ povedal.

Strana však nechce byť a priori protivládna, podporuje napríklad väčšinu krokov vlády v migračnej kríze. „Slovensko by v zahraničnopolitických témach malo hovoriť jednotným hlasom. Je to o to dôležitejšie, že v tejto téme je Slovensko konfrontované s vonkajšími tlakmi. Nejdeme sabotovať, ale naopak podporovať vnútroštátnu jednotu v týchto témach,“ povedal.

Podobne je to v prípade styčného integračného tímu vojenských plánovačov NATO, ktorí by mali na základe rozhodnutia vlády od budúceho roka pôsobiť na Slovensku. Avšak len za predpokladu, že rozhodnutie potvrdí aj parlament.

„Už v prezidentskej kampani som hovoril, že nevidím dôvod, prečo by sme na území Slovenska mali mať základne cudzích armád,“ poznamenal Procházka. Toto je však podľa neho iný prípad. „Zodpovednosť nesie vláda, je to opäť zahraničnopolitická otázka, alebo otázka národno-štátneho záujmu. A my nachádzame všetky dôvody vládu v takomto rozhodnutí skôr podporiť, ako ju sabotovať. Naši poslanci návrh vlády, za ktorý si ona nesie politickú zodpovednosť, podporia,“ vyhlásil.

Akčný plán ministerstva spravodlivosti ohľadom komunity homosexuálov a lesieb #Sieť podľa Procházku nepodporuje. Otázku možnosti budúceho uzákonenia registrovaných partnerstiev jeho strana v tejto chvíli nerieši, keďže na to podľa Procházku nie je výrazná spoločenská požiadavka.

„Kandidátnu listinu predstavíme na prelome novembra a decembra,“ poznamenal s tým, že na budúci týždeň predstavia jednu z nových osobností. „Jedným z motívov nášho snaženia je generačná obnova verejnej služby,“ zdôraznil predseda #Siete.

Krátko komentoval aj predvolebné iniciatívy ostatných pravicových subjektov. „Radičovej vláda spela k svojmu koncu aj v dôsledku toho, že si ľudia odkazovali cez médiá. Sú nepoučiteľní. Znova si malé pravicové strany odkazujú cez médiá, kto by čo mal robiť,“ povedal. #Sieť sa bude podľa neho v prvom rade uchádzať o hlasy voličov a podľa toho, akú dôveru dostane, sa bude správať po voľbách.

Viac o téme: ZdravotníctvoRadoslav ProcházkaPenta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu