Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Miliónový biznis za občerstvenie: Smerák Muňko vlastní 99% akcií, opozícia žiada vysvetlenie!

Muňkovi sa za Ficových vlád darí Zobraziť galériu (9)
Muňkovi sa za Ficových vlád darí (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Miliónová zmluva na občerstvenie pre politické špičky ministerstva zahraničných vecí s firmou smeráka Dušana Muňka pobúrila opozíciu. Topky navyše zistili, že firmu vlastní sám Muňko a tržby mu narastali v posledných rokoch len za Ficových vlád.

Včera sme priniesli informáciu, že ministerstvo zahraničných vecí podpísalo zmluvu za takmer milión eur na catering s firmou, ktorú vlastní rodina smeráckeho poslanca a šéfa Sociálnej poisťovne Dušana Muňka. Dve zmluvy na cateringové služby podpísalo ministerstvo zahraničných vecí s firmou Congress Service Slovakia. Spoločníkom tejto firmy je podľa obchodného registra firma Merk Reality. Tej šéfujú dcéry člena Smeru a riaditeľa Sociálnej poisťovne Dušana Muňka.

Účtovná uzávieka k 31. decembru 2013 zverejnená na stránke finstat.sk navyše ukazuje, že 99% vlastníkom Merk Reality je Dušan Muňko, šéf Sociálnej poisťovne a poslanec strany Smer.  Zvyšné jedno percento má jeho dcéra Eleonóra. Zaujímavý je aj fakt, že podľa Finstatu firma Merk Reality v posledných rokoch zarábala iba za Ficových vlád.

Miliónový biznis za občerstvenie:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Finstat.sk)

Zisky firmy pri dvojmiliónových tržbách kolísali - v roku 2012 bola Merk Reality podľa Finstatu dokonca takmer dva a pol milióna eur v mínuse. Nasledujúci rok vykázala zisk, no v minulom roku sa Muňkova firma opäť dostala do červených čísiel.

Miliónový biznis za občerstvenie:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Finstat.sk)

Martin Turček z Transparency International Slovensko si myslí, že víťazstvo politického predstaviteľa dvíha obočie. "Víťazstvo politického predstaviteľa v tendri vždy zdvíha obočie a vzbudzuje podozrenie z možného konfliktu záujmov, či klientelizmu. Zákon však uchádzanie sa firiem vlastnených funkcionármi a ich blízkymi nezakazuje a prípadné neefektívne míňanie prostriedkov, alebo diskriminačný postup je ťažké odpozorovať a ešte ťažšie dokázať," zareagoval pre Topky Turček.

"Víťazstvo firmy s personálnym prepojením na vysoko postaveného člena Smeru je podozrivým faktorom, ale sama o sebe nič nehovorí. Ak zvíťazila vo férovej súťaži, kde svoje pozadie na začiatku priznala, je to v poriadku," povedala pre Topky Zuzana Wienk z Aliancie fair-play s tým, že dôležité sú podmienky súťaže. "Takúto veľkú zákazku vyberali užšou súťažou a prijali len päť ponúk.Na taký rozsah a zaujímavú oblasť sa mi to javí dosť málo. Bolo by potrebné sa však pozrieť na podmienky súťaže a kvalifikačné kritériá, ktoré hodnotili, keď firmy prizývali," dodala Wienk.

Opýtali sme sa aj našich opozičných poslancov, či zmluvu s firmou Merk Reality nepovažujú za klientelizmus a či sa im suma takmer milión eur za catering nezdá pridrahá.

Alojz Hlina (klub KDH)

Ak vydelime celkovú cenu zákazky priemernou cenou obeda, tak dostaneme počet "stravníkov", z toho čísla cca 80 000 ľudí, to nevyzerá na predsedníctvo EU, ale skôr na "vylodenie v Normandii".

Alojz Hlina
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

To, že Smer dôveruje iba svojim ľudom je už notorický známy fakt. Zdravotníctvu dodávajú služby a tovary ľudia zo Smeru. IT "riešenia" pre štát dodávajú ľudia zo Smeru. Cateringové služby, je tiež logické, že dodávajú ľudia zo Smeru, len by možno bolo zaujímavé zistiť ako sa dohodli vo vnútri strany, keďže tomuto podnikaniu sa venujú viacerí kaviároví socialisti v Smere. Asi prebehla nejaká súťaž vo vnútri strany.

Miroslav Kadúc (OĽANO)

Miliónový biznis za občerstvenie:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Ak sa na to nepozerám ako milovník dobrého jedla, ale ako zadávateľ verejnej zákazky, priznávam, že sa veľmi neorientujem v cenách cateringových služieb. Stále však platí, že pokiaľ sú pri moci "osvedčené" tváre ošľahané viac ako 10-ročnou skúsenosťou z vrcholovej slovenskej politiky, treba sa mať na pozore. A pri súčasnej vláde musí byť obozretnosť obzvlášť dôsledná. Pretože, žiaľ, a to je výtka aj do radov novej generácie politikov, niektorí občania stále potrebujú dôkazy o tom, že plytvanie na nepodstatné veci, namiesto presunu peňazí do školstva, poľnohospodárstva a justície, je na dennom poriadku.

Zsolt Simon (Most-Híd)

Zsolt Simon
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Je to príklad rodinkárstva, vzor "Fico vláda". K celkovej sume je ťažko sa vyjadriť z dôvodu, že nepoznám počty hostí.

 

Pavol Frešo (SDKÚ)

 

49. schôdza Národnej rady
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Ministerstvo zahraničných vecí by malo uzatvorenie tejto zmluvy podrobne a neprestrielne vysvetliť. Nebolo by vhodné, keby sa prípravy na takéto významné podujatie niesli v atmosfére medializovaných podozrení.

Ján Figeľ (KDH)

Korupcia rastie najmä tam, kde chýba svetlo účinnej, nezávislej kontroly. Tak je tomu dnes v oblastiach zdravotníctva, dopravy, hospodárstva, regionálneho rozvoja, verejného obstarávania a podobne. Vzhľadom na trendy posledných rokov nie som prekvapený, že už to prerastá aj do sféry diplomacie.

Ján Figeľ
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

SMER dovolil v politike kombinovať viaceré mandáty a spájať súkromné záujmy so štátnou mocou a oligarchizáciu vládnej politiky. Odmietol po voľbách 2012 skutočne nezávislú kontrolu moci a zákonnosti prostredníctvom ÚVO, NKÚ, ÚDZS či GP a ÚŠP. Vláda SMERu sa žalobou na EÚ a sociálnymi balíčkami úporne snaží prekryť všadeprítomnú korupciu, klientelizmus a zadlžovanie národa. Socialisti robia politiku pre ľudí - ale hlavne pre ľudí vybraných, vplyvných a blízkych. V súčasnosti Slovensko zbiera ovocie vládnutia jednej strany bez účinnej kontroly.

Erika Jurinová (OĽANO)

Neviem si predstaviť lepší príklad klientelizmu ako keď člen vlády za stranu Smer podpíše miliónovú zmluvu s vplyvným členom strany Smer. Dušana Muňka strana Smer nominovala na riaditeľa Sociálnej poisťovne a v minulosti bol členom predsedníctva strany. Je urážkou všetkých ľudí na Slovensku, keď minister zodpovedný za túto zmluvu klientelizmus popiera a vyhlási, že zmluvy "boli podpísané so spoločnosťou Congress Service Slovakia s.r.o. - nie so spoločnosťou Merk Reality".

Erika Jurinová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

Dušan Muňko vlastní podľa ostatnej účtovnej uzávierky 99 % spoločnosti Merk Reality a tá je zase jediným vlastníkom firmy, s ktorou bola uzavretá zmluva. Všetci chápeme rozdiel medzi právnickou a fyzickou osobou, ale je fakt, že v konečnom dôsledku skončí 99 % zisku z tejto transakcie na účte riaditeľa Sociálnej poisťovne Dušana Muňka. Ak by si Smer len trochu vážil ľudí, ktorí ho svojimi daňami platia, pán Muňko by ešte dnes večer odstúpil z funkcie.

Ministerstvo žiada ospravedlnenie

Ministerstvo zahraničných vecí reagovalo včera na náš článok, v ktorom sme upozornili na víťaza tendra, pobúrene. Hovorca rezortu nám zaslal stanovisko, v ktorom žiada vymazanie článku a ospravedlnenie. Dôvodom má byť podľa neho tón, akým sme informovali o podozreniach z rodinkárstva. Údajne tým kazíme dobré meno Slovenska.

"Toto verejné obstarávanie bolo plne v súlade so zákonom, prebehlo transparentne a zvíťazila najnižšia, najlacnejšia ponuka. Preto odmietame tón článku a poburuje nás, keď sa navodzuje dojem, že toto obstarávanie je nejakým „trapasom“ a mal by z neho profitovať člen politickej strany," píše sa v liste.

Viac o téme: Ministerstvo zahraničných vecíDušan MuňkoCatering
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu