Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Prvý trapas nášho šéfovania v EÚ: Miliónový kšeft pre smerákov za kávičky a chlebíčky

Lajčákovo ministerstvo uzavrelo miliónovú zmluvu s firmou Muňkovcov. Zobraziť galériu (6)
Lajčákovo ministerstvo uzavrelo miliónovú zmluvu s firmou Muňkovcov. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko plánuje minúť v rámci predsedníctva v EÚ 70 miliónov eur a zdá sa, že prvý dielik tučnej sumy si našiel svojho majiteľa. Takmer milión eur za catering skončí vo veľkej smeráckej rodine na čele s Dušanom Muňkom.

Slovensko prevezme od druhého polroka 2016 predsedníctvo v Rade EÚ. Na to sa treba dobre pripraviť, povedalo si Lajčákovo ministerstvo zahraničných vecí a vypísalo súťaž na catering pre politické špičky, ktoré k nám zavítajú.

Preto ešte v apríli tohto roku vypísali súťaž na dodávateľa cateringových služieb. Ministerstvo obstarávalo catering pre dve lokality – bratislavskú Redutu, v priestore Bratislavského hradu a Novej budovy SND. Do prvej súťaže pre Redutu sa prihlásilo päť firiem. Do druhej pre priestory Bratislavského hradu a Novej budovy SND štyri firmy. Obidve zákazky získala firma Congress Service Slovakia.

Milión eur Muňkovi

Dve zmluvy na cateringové služby spolu za takmer 960 tisíc eur teda podpísalo ministerstvo zahraničných vecí s firmou Congress Service Slovakia. Spoločníkom tejto firmy je podľa obchodného registra firma Merk Reality. Tá patrí zase dcéram člena Smeru a riaditeľovi Sociálnej poisťovne Dušana Muňka.

Smerák Dušan Muňko
Zobraziť galériu (6)
Smerák Dušan Muňko  (Zdroj: SITA)

Predsedkyňou predstavenstva je Ľudmila Masariková a podpredsedkyňou je ďalšia Muňkova dcéra Eleonóra Fedorová. Merk Reality má v popise práce obchody s realitami, upratovacie, účtovnícke práce, prevádzkovacie, masérske či zmenárenské služby. Spoločníkom Congress Service Slovakia podľa obchodného registra je aj firma Casinos Slovakia. Tejto akciovke, ktorá podniká s hazardom, do roku 2002 pritom šéfoval sám šéf Sociálnej poisťovne Dušan Muňko. Ten za rok 2014 priznal príjmy z funkcie za 85 tisíc eur. Ostatné výdavky nepriznal.

Špeciality pre VIP hostí

Komplexné cateringové služby, ktoré vysúťažilo ministerstvo zahraničia, pre „neformálne podujatia na vysokej úrovni“  od 1. júla 2016 do 31. decembra 2016 ponúkajú bohatý jedálny lístok. Jedlo a pitie by malo byť podľa zmluvy zabezpečené pre VIP hostí a ostatných členov delegácií na vysokej úrovni, tlmočníkov, novinárov a členov organizačného štábu. Navyše podľa centrálneho registra zmlúv mohla platnosť zmluvy vypršať skôr – teda do vyčerpania finančného limitu.

Zmluva zahŕňa minerálky, džúsy, nealkoholické aj alkoholické nápoje, sladké, slané pečivo. Vínko počas obeda. Ako hlavné chody či predjedlá môžete v ponuke nájsť husaciu pečeň s listovým šalátom a hruškovým chutney či jelení chrbát servírovaný s hrachovo-fazuľovým ragú preliate s estragónovým demi glace a ako dezert je v ponuke čokoládovo hruškový koláč s malinovou omáčkou a čerstvým ovocím.

Ďalej firma patriaca rodine Muňkovcov ponúka jedlá ako hríbový krém s hľuzovkovým parfumom, gaštany, teľací steak zo sviečkovice s blanžírovanou zeleninou a tymiánovým pyré s omáčkou z frankovky modrej a dezertom pozostávajúcim z mandľovej tortičky s limetovým krémom a čerstvými jahodami.

Ministerstvo zahraničných vecí sa bráni

"Minister M. Lajčák jedoznačne odmieta akúkoľvek možnosť klientelizmu," zareagovali pre Topky z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí s tým, že rezort postupoval transparentne a podľa zákona. Do súťaže sa podľa nich prihlásilo viacero záujemcov, pričom výsledkom boli podpísané dve rámcové zmluvy. "Tie boli podpísané so spoločnosťou Congress Service Slovakia s.r.o. - nie so spoločnosťou Merk Reality," tvrdí hovorca ministerstva Peter Stano a dodal, že "otváranie obálok s cenovými ponukami bolo verejné za účasti zástupcov 3 uchádzačov, ktorí predložili ponuku. Zo strany neúspešných uchádzačov neboli podané žiadne námietky."

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (6)
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák  (Zdroj: SITA)

Stano okrem prepojenia na Smer odmieta aj predraženú cenu. "Je o tretinu nižšia ako pôvodný odhad urobený na základe prieskumu trhu. Všetci ostatní uchádzači predložili vyššiu cenovú ponuku. Ale najmä - ak sa pozrieme na jednotkovú cenu za porciu, je zjavné, že o žiadnom predražení nemôže byť ani reč," odvetil nám hovorca a dodal, že VIP obedy budú v najlacnejších variantoch. "To, že nejde o mrhanie, dokazuje fakt, že po prepočte na porciu bude cena servírovaného obeda pre VIP hostí v najlacnejšom variante 12,10 EUR bez DPH a v najdrahšom 25 EUR bez DPH. V prípade galavečere na Bratislavskom hrade to bude ešte menej - v najlacnejšom variante 10,20 EUR bez DPH na osobu, v najdrahšom 16 EUR bez DPH," zareagoval hovorca rezortu Peter Stano.

Predsedníctvo Slovenska v EÚ vyjde na 70 miliónov eur

Slovensko bude v druhom polroku 2016 predsedať Rade EÚ, kde sú zastúpené členské štáty. Ako predsednícky štát bude Slovensko viesť rokovania o novej európskej legislatíve či aktuálnych politických otázkach. Jeho hlavnou úlohou dovnútra Rady EÚ bude hľadať kompromisy medzi členskými štátmi v európskych politikách. Navonok ich bude Slovensko zastupovať vo vzťahu k ďalším európskym inštitúciám ako Európska komisia či Európsky parlament.

Ministerstvo plánuje byť najhospodárnejšie v únii a plánuje minúť 70 miliónov eur. „Vynaložené finančné prostriedky pritom nesmerujú do Bruselu, ale predovšetkým do našich expertov, do hotelov a služieb na Slovensku, prezentovať sa budú naši umelci a naše regióny, podporíme aktivity našich MVO či škôl a pod,“ zareagovali pre Topky z ministerstva zahraničných vecí s tým, že už tento rok mali vyčlenených 15,6 milióna eur.

Smerácke sídlo

Prvý trapas nášho šéfovania
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Firma Merk Reality sa preslávila tým, že na Borodáčovej ulici v Bratislave postavila polyfunkčné centrum, v ktorom sa usídlili smeráci a im blízki ľudia. V objekte má byt poslanec Smeru Andrej Kolesík, sídli tu aj šéf Úradu vlády Igor Federič zrejme, šéf NBÚ Jozef Magala, Ficova bývalá hovorkyňa a súčasná hovorkyňa podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho Silvia Glendová Belešová, Brat Róberta Kaliňáka Milan či dcéra ministra práce Jána Richtera Jana Lauferová. Sídlo tu má aj samotná firma Merk Reality. Na Borodáčovej mal byt aj premiér Robert Fico či minister vnútra Robert Kaliňák.

Prvý trapas nášho šéfovania
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Viac o téme: Dušan MuňkoMiroslav LajčákCateringMinisterstvo zahraničných vecí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu