Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Sieť chce zmeniť systém odmien pre manažérov VšZP: Rozhodovať by mali aj občania!

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odmeny manažérov Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) by sa mali viazať na tri zložky. Mali by byť závislé, z jednej tretiny, od finančného zdravia poisťovne. Zvyšné dve tretiny by mali tvoriť čakacie lehoty na zákroky a spokojnosť pacientov. Vyhlásili to na piatkovom brífingu predseda strany Sieť Radoslav Procházka a podpredseda Miroslav Beblavý.

"Podľa uznesenia vlády, na ktoré sa ministerstvo zdravotníctva rado a často odvoláva, sú mesačné odmeny manažmentu Všeobecnej zdravotnej poisťovne určené týmto uznesením. Teda je tam vzorec, z ktorého sa dajú vypočítať," podotkol Beblavý. Zároveň však upozornil, že ročné odmeny sú určené ministerstvom zdravotníctva na základe kritérií, ktoré má rezort sám vytvoriť tak, aby zohľadňovali situáciu v danom štátnom podniku. "Ministerstvo zdravotníctva doteraz nezverejnilo kritéria, podľa ktorých odmeňuje manažment VšZP, len v reakciách sme sa dozvedeli, že sú to čisto ekonomické kritériá," vysvetlil Beblavý. 

Spokojnosť pacientov by chceli zástupcovia strany Sieť merať reprezentatívnym výskumom verejnej mienky raz za rok. "Prvýkrát by sme dostali obraz toho, čo si samotní ľudia myslia o kvalite starostlivosti. Mohli by sme porovnať poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne s poistencami iných súkromný zdravotných poisťovní," dodal Beblavý.

Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) podľa slov hovorcu Petra Bublu teší záujem zástupcov z mimoparlamentnej strany o nakladanie so zdrojmi z verejného zdravotného poistenia. "Veríme, že tak ako v prípade Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa budú zaujímať aj o nakladanie s peniazmi, vrátane odmeňovania manažérov, aj v ostatných zdravotných poisťovniach, ktoré rovnako hospodária s peniazmi od občanov," poznamenal Bubla. 

Podľa MZ je práve Všeobecná zdravotná poisťovňa tá, ktorá sa môže pochváliť mnohými pozitívami za ostatné obdobie. "Ako jediná zdravotná poisťovňa bola maximálne ústretová voči nemocniciam a už od začiatku roka 2015 im opakovane navýšila platby, aby mohli realizovať zákonnú úpravu, súvisiacu so zvýšenými mzdovými nárokmi na platy lekárov a zdravotníckych pracovníkov," priblížil Bubla. Zároveň doplnil, že VšZP okrem iného začala projekt "Kto operuje, dostane viac", v rámci ktorého sa za dva roky znížil počet poistencov na čakacích listinách až o 66 %. "Radi by sme ešte doplnili, že tvrdenie pána Beblavého, že ministerstvo nezverejnilo zásady odmeňovania členov predstavenstva a dozornej rady poisťovne, je lož," upozornil Bubla. 

Zásady odmeňovania sú zverejnené na stránke ministerstva. "Ako sme už informovali, tieto pravidlá mali byť v zmysle uznesenia vlády z roku 2011 zverejnené do konca júna 2011. Pán Uhliarik si zjavne túto povinnosť nesplnil. Hneď po tom, ako sme túto skutočnosť zistili, zásady odmeňovania sme zverejnili," uzavrel hovorca rezortu.

Viac o téme: Radoslav ProcházkaSieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu