Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Danko: Firmy sa sťahujú zo Slovenska, treba prehodnotiť daňové licencie

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vláda by mala prehodnotiť daňové licencie právnických osôb, ktoré podľa Slovenskej národnej strany (SNS) zničili tisícky malých firiem a nových vzniká menej. Predseda Andrej Danko varoval pred únikom firiem do zahraničia. Pripomenul, že už po zavedení licencií odborníci varovali, že znížia množstvo firiem.

"Daňové licencie sa podpísali aj pod osud poctivých podnikateľov, nešlo len o takzvané mŕtve firmy. Z nich mnohí s podnikaním skončili alebo presunuli svoje podnikanie do zahraničia a o tom sa, žiaľ, na verejnosť nedostali žiadne štatistiky. Predstavitelia niektorých firiem tento krok dokonca verejne avizovali," povedal šéf SNS, podľa ktorého by bolo dobré vedieť, koľko z nich ďalej úspešne podniká v Česku, Poľsku či Maďarsku. SNS preto nepovažuje za dostatočný pozmeňujúci návrh v novele zákona o dani z príjmov, podľa ktorého by sa mali od licencií oslobodiť len pozemkové spoločenstvá, ktoré vykonávajú poľnohospodársku prvovýrobu.

"Licencie malým poctivým firmám často znemožňujú investovanie či prijímanie nových pracovníkov. Firma môže byť síce v strate, ale ak je v prevádzke, odvádza za zamestnancov aspoň odvody a platí im mzdy, čím štát finančne odľahčuje," myslí si šéf SNS, podľa ktorého plošné zavedenie licencií neprispelo k zlepšeniu podnikateľského prostredia, o čom svedčia aj štúdie niektorých svetových agentúr, podľa ktorých podnikateľské prostredie na Slovensku je najhoršie spomedzi krajín Európskej únie. SNS preto navrhuje zníženie odvodového zaťaženia pre malé firmy a zrušenie odvodových povinností v prípade dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o vykonaní práce, ako aj dôkladnejšie daňové kontroly pre odlíšenie mŕtvych firiem od poctivých. Už dlhodobo sa snaží o zníženie dane z príjmu na 19 %, čo má zakotvené aj vo svojich programových tézach.

Viac o téme: Andrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu