Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Podľa SDKÚ rozhodne migračná kríza o budúcnosti Schengenu

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Migračná kríza rozhodne podľa SDKÚ-DS o budúcnosti Schengenu. Slovensko preto musí ponúknuť susedným krajinám personálnu a technickú podporu.

"Schengen sa dnes doslova otriasa v základoch. Sme svedkami toho, ako tisícky utečencov spia pred budapeštianskou hlavnou stanicou. Bez toho, aby boli zaevidovaní v azylovom systéme, totiž nemôžu opustiť krajinu," uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Tento stav je podľa neho živnou pôdou pre prevádzačov a pašerákov.

Frešo označil Schengen za privilégium, ktoré stojí na slobodnom pohybe osôb. Jeho udržanie je podľa jeho slov možné len vtedy, ak majú členské krajiny prehľad o vstupoch cudzích štátnych príslušníkov na ich územie. "Slovensko môže akútny problém vyriešiť tým, že Maďarsku a ďalším krajinám poskytne časť svojich úradníkov, čím urýchli vstupný či azylový proces," podotkol.

Pre udržanie Schengenu, ale aj zachovanie ľudskej dôstojnosti migrantov, je podľa SDKÚ-DS potrebné udržať vonkajšiu ochranu hraníc a zároveň umožniť migrantom uchádzať sa o azyl v niektorej z európskych krajín.

"Je nutné zabezpečiť, aby migranti mohli prekročiť hranicu Schengenu, ale len cez hraničné priechody, na ktorých by vznikli kapacitne a personálne pokryté migračné zóny, v ktorých by úradníci zaevidovali migrantov do systému," povedal Frešo.

Následne by migranti mohli požiadať o azyl v krajine podľa svojho slobodného rozhodnutia a bolo by im umožnené vycestovať do tej krajiny. V tej chvíli by sa už podľa Freša postupovalo podľa azylových zákonov konkrétnej krajiny. "Tým by sa eliminoval jeden z najvypuklejších problémov – pašeráctvo ľudí," dodal predseda strany.

Opozičná strana kritizuje aj postoj oficiálnych predstaviteľov štátu k migračnej kríze. Politici by podľa nej mali v tejto veci prestať využívať emóciu strachu a politický kalkul.

Viac o téme: MigráciaRobert FicoPavol FrešoSchengen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu