Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Kiska zverejnil FOTO po operácii v Česku: Najbližšie týždne len s barlami

Andrej Kiska po operácii
Andrej Kiska po operácii (Zdroj: Facebook)

PLZEŇ – Prezident Andrej Kiska je po operácii bedrového kĺbu, zákrok prebehol štandardne a bez komplikácií. Jeho operatérom bol doktor Petr Zeman. Počas operácie, ktorá trvala približne hodinu a 15 minút, hlave štátu odstránili z bedrového kĺbu zápal a výrastok.

Z Plzne, kde ho operovali, by mal prezident odísť v sobotu. Nasledujúce dva až tri týždne však bude používať barle. Operácia by mala Kiskovi predĺžiť životnosť bedrového kĺbu.

Prezident už dlhší čas pociťoval bolesť v bedrovej oblasti. Konzervatívna forma liečby nepriniesla želaný výsledok a bolesti pretrvávali. Lekári z nemocnice ministerstva vnútra Nemocnice Svätého Michala konzultovali jeho stav a vyžiadali si aj odborný posudok od podpredsedu Slovenskej spoločnosti pre artroskopiu a športovú traumatológiu MUDr. Jána Grauzela. Na základe vyšetrení lekári prezidentovi odporučili operáciu na niektorom vysokošpecializovanom pracovisku v zahraničí, medzi ktoré patrí aj fakultná nemocnica v Plzni. Takéto zákroky tam robia od roku 2006 a vykonajú ich približne 150 ročne. Technikou, ktorou operovali aj Kisku, operujú aj iných Slovákov, ktorí v Plzni podstupujú operácie. Plzenská nemocnica je východoeurópskym školiacim centrom pre tento typ operácií. 

V prípade Kiskovej operácie o nič vážne nejde

V prípade, že prezident nie je schopný vykonávať svoju funkciu pre závažné dôvody, jeho právomoci sa presunú na vládu Slovenskej republiky a predsedu Národnej rady SR. Ústavný právnik Eduard Barány však upozorňuje, že v prípade chvíľkovej záležitosti, akou je aj dnešná operácia hlavy štátu Andreja Kisku, o nič vážne nejde. "Pre prípad, že by išlo o dlhší čas, tak sa prezidentove právomoci jasne delia," uviedol Barány.

Prezident Andrej Kiska sa dnes v predpoludňajších hodinách podrobí operácii v oblasti bedrového kĺbu vo fakultnej nemocnici v Plzni. Operácia, ktorú hlava štátu podstúpi v plnej narkóze, by mala podľa odhadov lekárov trvať do dvoch hodín. Ako informovalo Tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR, prezident dlhodobo pociťoval bolesť v oblasti bedrového kĺbu, preto podstúpil konzervatívnu formu liečby, ktorá však nepriniesla želaný výsledok a bolesti pretrvávali. Lekári z nemocnice Ministerstva vnútra SR – Nemocnica Svätého Michala - konzultovali jeho stav a vyžiadali si odborný posudok aj od MUDr. Jána Grauzela, podpredsedu Slovenskej spoločnosti pre artroskopiu a športovú traumatológiu. Prezident by mal byť hospitalizovaný tri dni. O svojej plánovanej operácii informoval predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho a predsedu vlády Roberta Fica. 

Viac o téme: Andrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu