Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šéf SKOKu Miškov kritizuje rozpočet: Obeťou šetrenia sa stalo školstvo

Juraj Miškov
Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kapitola ministerstva školstva sa má stať jednou z mála obetí šetrenia v budúcoročnom rozpočte. Upozorňuje na to predseda strany SKOK Juraj Miškov s tým, že ide o pokračovanie 20-ročnej politiky, keď školstvo nebolo nikdy pre žiadnu vládu skutočnou prioritou.

Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2016–2018 podľa jeho slov počíta so znížením rozpočtu kapitoly ministerstva školstva z 1,49 na 1,22 miliardy eur, t.j. o 272 miliónov eur. Čisté výdavky, bez prostriedkov z EÚ, majú klesnúť zhruba o 21 miliónov. Ako dodal, vyplýva to z porovnania vlaňajšieho a aktuálneho návrhu rozpočtu verejnej správy, ktoré boli zverejnené Úradom vlády SR.

"Od detí a mladých ľudí, ktorí dnes chodia do škôl, bude o 20 rokov závisieť osud našej krajiny. Je smutné, že za 25 rokov si to žiadni politici, či boli z pravice alebo z ľavice, na Slovensku neuvedomovali. Školstvo a mladí ľudia musia byť prioritou každej vlády – nielen prijímať zbrklé kvázireformy každých pár rokov, ale dlhodobo rozvíjať túto oblasť," zdôraznil Miškov.

Ministerstvo oponuje, že školstvo v žiadnom prípade nebude hospodáriť s menšími prostriedkami. "Pri prvom 'nástrele' rozpočtu sa zložito napočítavajú eurofondy, ktorých má rezort pomerne veľa. Preto tie nízke prvé čísla. Upozorňujem, že pri očistení o eurofondy je náš rozpočet oproti minulému roku už teraz vyšší," zdôraznil minister školstva Juraj Draxler (nom. Smer-SD).

Podľa jeho slov k finálnemu číslu ešte prebehne niekoľko rokovaní. "Prioritou je v tejto chvíli navýšenie rozpočtu na vedu a výskum cez grantový systém a tiež zvýšenie platov v školstve, ktoré stále jednoznačne presadzujem," dodal. Návrh rozpočtu 2016 je tak podľa ministerstva oproti rozpočtu z roka 2015 bez prostriedkov EÚ a spolufinancovania vyšší o 33.926.369 eur.

Viac o téme: ŠkolstvoJuraj MiškovSkok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu