Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

SaS upozorňuje: Neschopnosť EÚ posilňuje mafiánske prevádzačské siete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) ostro kritizuje neschopnosť predstaviteľov členských štátov Európskej únie (EÚ) nájsť vhodnú dohodu súvisiacu s aktuálnym problémom ilegálnej migrácie na jej území.

 „Takýto stav, bohužiaľ, len ďalej posilňuje mafiánske prevádzačské siete a posmeľuje ľudí v Afrike a Ázii k ekonomickej ilegálnej migrácii,“ uvádza tímlíder SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus. Liberáli preto opätovne vyjadrujú sklamanie nad tým, že ministri vnútra venujú značnú časť svojich stretnutí primárne otázkam realokácie a presídľovania migrantov v rámci EÚ, miesto toho, aby sa konečne vytvorili záchytné miesta pre utečencov mimo územia únie. 

To by malo byť navyše podporené okamžitým vracaním tých, ktorí prišli do únie ilegálne, sledujúc čisto ekonomické ciele. „Práve kombinácia efektívnej ochrany hraníc EÚ s prísnou azylovou politikou môže zastaviť masívny prílev migrantov. Akcieschopnosť Európskej únie je, ako obyčajne, na veľmi nízkej úrovni,“ uzatvára

SaS útočí na Stromčeka: Jeho vymenovanie za splnomocnenca vlády je obrovský prešľap!

Vymenovanie štátneho tajomníka ministerstva dopravy Viktora Stromčeka za splnomocnenca vlády pre strategické parky vníma opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) ako obrovský prešľap vlády Roberta Fica a ako pokračovanie korupčných praktík aj vzhľadom na jeho prepojenie s Jurajom Širokým.

SaS upozorňuje: Neschopnosť EÚ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

„Samotné vytvorenie tejto funkcie je nesystematický krok. Svedčí to o tom, že vláda nemá reálnu stratégiu vytvárania dobrého podnikateľského prostredia pre všetkých a stará sa len o vybrané veľké podniky,“ uvádza v stanovisku tímlíder SaS pre Štíhly štát Jozef Rajtár. Všetkým ostatným podľa neho vláda ponúka daňové licencie, poplatky a pokuty za čokoľvek, ktorých cieľom je naplniť štátny rozpočet.

„Vyzývame v tejto súvislosti vládu na predloženie stratégie zlepšovania podnikateľského prostredia pre všetkých, a to hlavne prostredníctvom odstraňovania bariér, ktoré sama vytvorila - zmeny v odpisovaní, zvýšenie daní, daňové licencie, byrokracia,“ hovorí Rajtár. Zároveň dodáva, že Viktor Stromček je podľa neho kontroverzná osoba, ktorá má v rôznych funkciách za sebou projekty typu nákup štyroch kamier za 330-tisíc eur v NR SR, predraženú rekonštrukciu bratislavského hradu firmami Juraja Širokého a zastrešovanie výstavby úsekov diaľnic, opäť do veľkej miery Širokého firmami.

Počas prvej vlády Roberta Fica pôsobil Stromček ako vedúci Kancelárie NR SR, rovnako aj v rokoch 2012 – 2013, kým nenastúpil na miesto štátneho tajomníka rezortu dopravy. Stromčeka v utorok kabinet vymenoval za splnomocnenca vlády pre strategické parky. „Namiesto jeho vymenovania do ďalšej funkcie, kde sa dajú rozhadzovať peniaze daňových poplatníkov a dohadzovať provízie, žiadame prešetrenie závažných podozrení z jeho minulej činnosti,“ uzatvára Rajtár. 

Viac o téme: UtečenciSaSSmerViktor StromčekMartin Klus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu