Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Program pomoci pre migrantov hotový už o pár dní: Slovensko ju predloží Európskej komisii

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Koncom budúceho týždňa by Slovensko mohlo mať hotový prvý náčrt dobrovoľnej pomoci migrantom. Povedal to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Podľa jeho slov štát chce pomôcť utečencom, ktorí sú v ohrození života, no nepredstavujú bezpečnostné riziko. Slovensko takýchto ľudí dokáže vyfiltrovať, pretože má prísnu azylovú politiku. Svoju víziu chce potom prezentovať Európskej komisii (EK).

"Ekonomických migrantov však prijímať nebudeme," podotkol premiér. Zdôraznil, že v tomto prípade je "čisto na nás, s akými štátmi budeme o tejto veci komunikovať". Povinné kvóty takúto možnosť vylučovali.

Fico opäť zopakoval, že v rámci dobrovoľnej pomoci si vie predstaviť aj participáciu Slovenska na budovaní bezpečných zón v Líbyi, kam by poslalo vojakov. Nachádza sa tam podľa neho veľa utečencov, krajinu označil za semenisko teroristov.

SR by podľa neho mohla pomôcť aj Taliansku a Grécku, ktoré dlhodobo upozorňujú, že bez pomoci ostatných európskych krajín nedokážu zvládnuť krízu spôsobenú prílevom migrantov. "Pomohli by sme im finančne a humanitárne," vysvetlil.

Predseda opozičnej strany Most-Híd Béla Bugár tiež označil slovenskú azylovú politiku za prísnu. Za 22 rokov sa podľa neho chcelo na Slovensko dostať asi 58 000 migrantov, z čoho azyl ich dostalo asi 650 a viac ako 600 inú ochranu. Bugár dodal, že aj pri dobrovoľnej forme pomoci by mali štáty od Európskej únie dostať pomoc.

V téme bezpečných zón v Líbyi Bugár s Ficom nesúhlasil. "Viete si predstaviť, že do takéhoto rizika pošleme našich vojakov? A čo, keď ich napadnú? Lepšie by bolo urobiť bezpečnú zónu okolo líbyjskej hranice," zhodnotil.

Bugár v relácii viackrát vyjadril znepokojenie nad spájaním povinných kvót s nedávnymi útokmi na troch kontinentoch. Skresľuje to podľa neho mienku verejnosti a opäť to môže rozdúchať extrémistické nálady.

Viac o téme: UtečenciRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu