Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kažimír: Návrh Grécka na referendum prišiel príliš neskoro

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Referendum ako vhodný nástroj pre grécku vládu v súvislosti s rokovaniami o otázke štátneho dlhu nie je nový nápad, prichádza však neskoro. Uviedol minister financií SR Peter Kažimír v rámci ďalšieho kola rokovaní Euroskupiny o gréckej otázke.

"Referendum je zaujímavý nápad, ale príliš neskoro. Nie je to otázka, ktorá prišla prvýkrát na program dňa," upozornil Kažimír. Pripomenul, že nemecký minister financií Wolfgang Schäuble už viackrát vláde z Atén navrhoval, že je to férový nástroj ako do neľahkého politického rozhodovania zapojiť aj voličov, teraz je to ale príliš neskoro.

Šéf slovenského rezortu financií upozornil, že vo vzťahoch medzi veriteľmi a Gréckom existuje nejaký právny rámec a ak záchranný finančný program nebude predĺžený, tak sám od seba skončí v utorok 30. júna.

"Mám pocit, že sa opäť vraciame k politike. Celé štyri mesiace sa sústreďujeme akoby len na to, ako splniť volebné ciele Syrizy," konštatoval Kažimír. S kritickým odkazom na ľavicovú grécku vládu dodal, že "ak niekto sľúbi nebo na zemi a nie je schopný to splniť, nemôže vinu hádzať na druhých". "Pravda je pravda, klamstvo je klamstvo," povedal záverom Kažimír.  

Po prvej časti dnešných rokovaní v Bruseli ministri financií eurozóny zamietli grécky návrh na predĺženie európskej časti záchranného programu po 30. júni. Grécka strana žiadala, aby sa program predĺžil na obdobie po 5. júli, kedy sa má uskutočniť referendum o tejto otázke.

Grécky minister financií Janis Varufakis rokovania opustil a jeho rezortní kolegovia z eurozóny rokujú bez neho, pričom preskúmajú aj scenár "Grexitu", čiže odchodu Grécka zo spoločnej menovej únie.

Viac o téme: GréckoPeter Kažimír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu