Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko bude motivovať odborníkov zo zahraničia, aby sa vrátili späť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA – Štát bude finančne motivovať absolventov vysokých škôl v zahraničí či odborníkov, ktorí pôsobia v cudzine, aby sa vrátili späť na Slovensko. Ministerstvo školstva v spolupráci s rezortom financií spúšťa projekt s názvom Návrat domov. Na jeho realizáciu je vyčlenených ročne jeden milión eur na obdobie rokov 2015 až 2018. Projekt dnes odobrila aj vláda.

"Ide o štipendijný program pre ľudí, ktorí majú záujem o návrat do Slovenskej republiky," uviedol začiatkom mája pri predstavení programu minister školstva Juraj Draxler. Tí, ktorí vyštudovali prestížnu univerzitu, majú menej ako 40 rokov a nikdy nepodnikali na Slovensku a ani tu v posledných troch rokov nepracovali, budú motivovaní pre návrat na Slovensko sumou 10.000 eur. Slováci, ktorí pracujú na vedúcej pozícii v zahraničí viac ako desať rokov, budú motivovaní sumou 50.000 eur.

Peniaze im majú poslúžiť napríklad na náklady spojené s presťahovaním, či na kompenzáciu nefinančných nákladov ako prerušenie sociálnych väzieb v prípade presťahovania sa na Slovensko.

V rámci projektu vznikne aj Rada podpornej schémy, ktorá bude zostavovať zoznam podporovaných pozícií. Po uzatvorení pracovnej zmluvy dostane prijímateľ príspevok vo výške 50 percent sumy. Zvyšok dostane až po odpracovaní jedného roka. "Prijímateľ sa zaviaže vrátiť celú poskytnutú sumu grantu, ak ukončí pracovný (resp. obdobný) pomer u zamestnávateľa do konca prvého roka," uvádza sa v materiáli.

Ministerstvo počíta, že v prvej vlne by sa na Slovensko mohlo vrátiť približne 50 ľudí ročne v prvej kategórii. V prípade ľudí s dlhoročnou praxou by to bolo iba niekoľko jednotlivcov. Podľa Draxlera ide o dôležitý signál, že Slovensko má záujem o odborníkov. "Tento program má byť jeden z kamienkov celkovej mozaiky. Je jasné, že jednotlivec sa nerozhodne pre návrat len na základe tejto schémy, ale je to dôležitý signál, že máme záujem o ľudí, aby sa vrátili," dodal s tým, že rezort školstva bude pracovať aj na ďalších podporných programoch.

Štát si od návratu odborníkov sľubuje, že budú svoje skúsenosti využívať na skvalitnenie verejných služieb, vedy, výskumu či vysokoškolského vzdelávania.

Viac o téme: OdborníciSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu