Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

SDKÚ: Problém migrantov môžeme zvládnuť len spoluprácou so susedmi

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kvóty pre utečencov sú podľa strany SDKÚ-DS rovnako zlé, ako sú zlé riešenia ponechané na individuálny prístup jednotlivých krajín. Problém s utečencami tak môže Slovensko zvládnuť len v spolupráci so svojimi susedmi, myslí si strana.

 "Mali by sme sa uchádzať o spoločný postup minimálne v rámci V4, s ktorými máme podobnú historickú skúsenosť a sme v jednom kultúrnom, geografickom a civilizačnom priestore," uviedol pred dnešnou schôdzou k utečencom v parlamente predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Do diskusie k utečeneckým kvótam sa strana zapojí s viacerými návrhmi, ktoré by malo Slovensko podľa nej presadzovať. Navrhuje aktívnejšiu elimináciu a potláčanie pašeráctva z úrovne Európskej únie, aktívnejší vstup únie do vzťahov s Afrikou a vytvorenie spoločnej entity pri migrácii v Stredozemnom mori, programu pre riešenie migrácie a výmenu skúseností členských krajín, ktoré s ňou majú skúsenosti smerom k ostatnými v EÚ ako aj spoločný postup vo vzťahu k migrácii v únii s krajinami V4. Ďalším návrhom strany je tiež zavedenie jasných pravidiel a diferencovaného prístupu a tzv. mäkkých pravidiel, napríklad v prípade utečencov z oblastí postihnutých vojnovými konfliktami, a to najmä žien a detí. Tzv. tvrdé pravidlá by sa mali zaviesť v prípade ekonomicky motivovanej migrácie, pašeráctva či zneužívania európskeho sociálneho systému. 

Podľa predsedu strany Pavla Freša by spoločnému odmietnutiu kvót v NR SR malo predchádzať spoločné odsúdenie extrémizmu a radikalizmu zo strany všetkých parlamentných politických strán a hnutí. "Diskusia sa musí viesť pri stole, nie v uliciach," zdôraznil. Kvóty podľa SDKÚ-DS určia pašerákom presnú výšku ich zárobku za prevádzačstvo a to je neprípustné. Sólo riešenia len zhoršia situáciu medzi krajinami, dodala strana. "Jedna krajina začne stavať plot, druhá zavrie hranice, tretia bude utečencov vracať rovno späť a podobne. Takéto riešenia len zhoršia situáciu medzi krajinami," doplnil. Myšlienka Bruselu rozdeľovať utečencov na základe kvót je podľa jeho slov rovnako neúčinná a kontraproduktívna, ako výstavba plotu na hraniciach Maďarska a Srbska. Každé neuvážené rozhodnutie, ktoré nerieši samotnú príčinu, ale až následok, prilieva podľa SDKÚ-DS olej do ohňa a je živnou pôdou pre pravicových extrémistov.

Ostro odsudzuje zneužívanie témy migrácie na násilie a rasizmus

Národná rada SR ostro odsudzuje zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie. Uvádza sa to v návrhu vyhlásenia parlamentu k riešeniu migračných výziev, ktorý by mali poslanci schváliť a s ktorým premiér Robert Fico pôjde vo štvrtok do Bruselu na summit Európskej únie.

Zákonodarcovia vo vyhlásení vyjadrujú hlboké znepokojenie a ľútosť nad tragickou situáciou migrantov prichádzajúcich do Európskej únie v oblasti Stredozemného mora. Návrh zdôrazňuje potrebu solidarity s členskými štátmi EÚ pri riešení migračných tlakov a potrebu zodpovednosti za prijímanie opatrení na ochranu spoločných vonkajších hraníc únie. Deklaruje pripravenosť SR pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy, ale trvá na dobrovoľnosti príspevkov jednotlivých členských krajín v presídľovacích a premiestňovacích programoch. Uznesenie odmieta zavedenie povinných kvót ako nesystémového riešenia v súvislosti s presídľovaním alebo premiestňovaním migrantov, ako aj akékoľvek spochybnenia základného schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb. 

Parlament konštatuje, že pri identifikácii opatrení je potrebné dbať na geografickú vyváženosť, ako aj reflektovať potenciálne bezpečnostné riziká a zohľadňovať kultúrne, historické a sociálno-ekonomické špecifiká jednotlivých členských štátov. Poslanci rovnako pripomínajú dôležitosť zohľadnenia a dôsledného využívania existujúcich mechanizmov na riadne zabezpečenie ochrany vonkajších hraníc EÚ. Dokument podčiarkuje potrebu posilnenia politiky návratov a readmisií s cieľom odradiť ďalších nelegálnych migrantov. 

Národná rada uznesením vyzýva inštitúcie EÚ na komplexné, systémové a udržateľné riešenie vzniknutej situácie v oblasti Stredozemného mora s dôrazom na elimináciu príčin migračných tokov v spolupráci s krajinami pôvodu a tranzitu, vrátane odstraňovania chudoby, boja proti prevádzačstvu či obchodovaniu s ľuďmi. 

Rozpravu k riešeniu migračných výziev, ktorá sa práve začala, navrhol zaradiť do programu schôdze predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) po dohode s poslancami a členmi vlády. Parlament by mal prijať uznesenie, s ktorým vo štvrtok do Bruselu pôjde premiér Robert Fico. Predseda vlády avizoval, že vystúpi v rozprave k tomuto bodu. Vláda podľa neho tému migrantov nepodceňuje a považuje ju za prioritnú. Na summite Európskej únie koncom týždňa bude Slovensko presadzovať zákaz zavedenia povinných kvót pre migrantov pre jednotlivé krajiny.

Viac o téme: UtečenciSDKÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu