Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Vlastenec Fico: Ak pôjde o národné záujmy, nezastaví ma nikto!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak pôjde o národné záujmy Slovenska, nezastaví ma nikto. Do Ruska bolo treba ísť, keďže objem ekonomických a hospodárskych vzťahov klesá. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico v relácii V politike na televízii TA3. Pripustil, že ak by sa mal znova rozhodnúť, do Moskvy by určite išiel.

Podľa Fica treba riešiť hospodárske otázky s Ruskou federáciou. "Rusko je významný partner, bola by chyba takéto veci ignorovať," povedal. Dodal, že nevidí dôvod, prečo by sa mal stavať pred akékoľvek otázniky o jeho poslednej ceste do Moskvy. "Rusko je krajina, ktorá má čulé kontakty s celým svetom. Veci ako iránsky jadrový program či sýrska kríza, to sa nedá riešiť bez diskusie s Ruskom," uviedol premiér. Dodal, že na mape vidí štyri svetové strany, nielen západ. 

Pred cestou premiéra Fica do Moskvy Ruská federácia vydala zoznam ľudí, ktorým zakázala vstup do krajiny. "Ale aj Európska komisia prijala zoznam ruských politikov, ktorým zakázala vstup do Európskej únie. Ak niekomu zakážeme cestovať do Európy, tak sa nečudujme, že aj oni prijmú taký zoznam," zdôvodnil Fico. 

Predseda vlády sa vyjadril aj k sankciám. "Môj názor na sankcie je všeobecne známy, netajím sa ním. Pokiaľ škodia Slovensku, pôjdem tvrdo proti nim," povedal premiér Fico. Pripustil, že "v Donbase pokračuje zlá zlá vojenská situácia". Dodal však, že "my si musíme chrániť naše záujmy". "Ak je intelektuálom jedno, že Slovensko môže prísť o stovky miliónov eur, prosím. Ja ekonomické záujmy neignorujem," povedal priemér o výzve osobností, ktoré protestujú proti tomu, aby sa zmenila zahraničnopolitická orientácia Slovenska na Rusko. 

Fico potvrdil, že na rokovaniach s ruskými lídrami neotvoril otázku dokumentu, ktorý odvysielala štátna ruská televízia Rossija 1. Podľa dokumentu vojská Varšavskej zmluvy oslobodili v auguste 1968 Československo pred pripravovanou inváziu Severoatlantickej aliancie. Aj v mene vlády ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí proti dezinformačnému dokumentu ostro protestovalo, uviedol premiér. O proteste podľa Fica ruskí partneri vedeli. "Snáď nebudeme vnímať cestu v kontexte toho, čo odvysiela nejaká televízia," vyhlásil premiér.

Viac o téme: RuskoRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu