Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čína je jedným z našich popredných obchodných partnerov, povedal Pellegrini

Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (vľavo) počas návštevy technologického a výskumného centra spoločnosti Huawei v Pekingu. Zobraziť galériu (2)
Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (vľavo) počas návštevy technologického a výskumného centra spoločnosti Huawei v Pekingu. (Zdroj: SITA)

PEKING – Slovensko teší záujem čínskych spoločností o projekty a investície v oblasti energetiky, strojárskeho priemyslu, dopravy a logistiky. Povedal to dnes predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini pri otvorení slovensko-čínskeho podnikateľského fóra.

"Priestor pre uplatnenie spoločných záujmov vidíme v takých sektoroch ako poľnohospodárstvo, potravinárstvo, vodohospodárstvo či ochrana životného prostredia," vymenoval ďalej Pellegrini. Priestor pre zlepšovanie vzťahov vidí predseda slovenského parlamentu najmä v oblasti obchodu a cestovného ruchu. "Čína predstavuje jedného z našich popredných obchodných partnerov," vyhlásil.

Predseda Národnej rady SR
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Dodal, že Slovensko i Čína disponujú veľmi bohatým kultúrnym a prírodným dedičstvom. To podľa Pellegriniho vytvára priestor pre rozvoj cestovného ruchu. Čínu vníma Slovensko podľa šéfa NR SR ako významného partnera aj v oblasti znalostnej ekonomiky. "Radi by sme s týmto partnerom zdieľali know-how a skúsenosti," povedal.

Kažimír: Čínu zaujímajú veľké investície, my by sme privítali aj stredné firmy 

Čína prejavuje záujem o veľké investície na Slovensku - pre nás by boli najzaujímavejšie desiatky stredne veľkých čínskych firiem, kde by bol biznis založený na výmene skúseností. Povedal to minister financií Peter Kažimír po rokovaní s čínskym partnerom Lou Ťi-wejom. Na rokovaní zneli podľa Kažimíra aj výzvy týkajúce sa prilákania čínskej banky či automobilky na Slovensko. Hovoriť by sa o nich malo aj na ďalších rokovaniach.

"Očakávam od toho oživenie vzťahov v tejto oblasti a možnosť toho, aby sa existujúce investície rozšírili," odpovedal Kažimír na otázku, čo očakáva od rokovaní o týchto témach. Zároveň priznal, že čínska strana prejavuje záujem o veľké investície. "Roky sa hovorí o vodnej elektrárni na Ipli, na ich radare je možná výstavba diaľničného obchvatu Bratislavy, vedia aj o problémoch v slovensko-talianskych Slovenských elektrárňach," priblížil Kažimír, ktorý je v Číne s delegáciou predsedu parlamentu Petra Pellegriniho.

Ide podľa jeho slov o miliardové záležitosti. "Pre veľkú krajinu je asi obvyklý prístup ísť po veľkých číslach. Ale pravdupovediac, pre nás by bolo najzaujímavejšie mať desiatky, možno stovku stredne veľkých čínskych firiem, kde by bol biznis založený na skutočnej výmene know-how, skúsenosti," doplnil slovenský minister financií. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu