Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zsolt Simon sa pustil do Fica: Jeho vláda nevie čerpať eurofondy!

Zsolt Simon
Zsolt Simon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spomedzi krajín, ktoré sú lídrami v čerpaní eurofondov, je Slovensko na chvoste týchto krajín. "Vlády Roberta Fica nevedeli a nevedia čerpať eurofondy a pravicové vlády čerpať vedeli," konštatoval na úvod desiateho dňa 51. schôdze Národnej rady (NR) SR poslanec za Most-Híd Zsolt Simon.

Priblížil, že Slovensko prvýkrát čerpalo štrukturálne fondy už v rokoch 2004 až 2006. "Vládny materiál, ktorý dnes máme na stole a hodnotí roky 2007 až 2013, hovorí o 67,7-% čerpaní. Konečné čerpanie eurofondov za roky 2004 - 2006 dosiahlo úroveň 96,32 % . Teda pravicová vláda, ktorá nemala skúsenosti s eurofondmi, tak zabezpečila čerpanie na úrovni 96,32 %," podotkol Simon.

Zároveň uviedol, že Slovenskej republike v súčasnosti navyše hrozí, že príde o dve miliardy eur. "A to vďaka Robertovi Ficovi a jeho odborníkom. Za rozpočtové obdobie 2007 - 2013 sme dokázali vyčerpať 70 % peňazí. Vládny materiál nás chce presvedčiť, že v zostávajúcich ôsmich mesiacoch sme schopní vyčerpať 30 %. Tomuto neuverí ani vôl priviazaný v maštali, čo žerie seno," povedal Simon.

Opozičný poslanec zároveň upozornil na vysoké korekcie a kauzy spojené s čerpaním eurofondov. Pripomenul kauzy ako sociálne podniky, nástenkový tender na ministerstve výstavby či kauzu okolo čistiarní odpadových vôd, kde Brusel Slovensku vyčítal, že nedostatočne uplatňovalo smernicu o vodách. "Bolo by dobré, ak by samotný premiér prišiel sem a povedal, z čoho a koľko sme zaplatili za kauzy, ktoré sme mali možnosť vidieť," navrhol v pléne.

Do rozpravy o eurofondoch sú prihlásení písomne ešte traja poslanci. Následne sa budú môcť do diskusie prihlásiť ústne. Popoludní príde na rad tradičná Hodina otázok. Viacerí poslanci strany Smer-SD sa pýtajú premiéra Roberta Fica na vývoj rastu slovenskej ekonomiky v 1. štvrťroku tohto roka. Poslanca za hnutie OĽaNO Miroslava Kadúca zase zaujíma, či nie je podľa vlády neslušné a protiprávne odmietať poskytovanie informácií Denníku N.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu