Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Švejna upozorňuje na zlú situáciu: Vláda zlyhala pri eurofondoch, hrozia nám škody

Ivan Švejna
Ivan Švejna (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica podľa podpredsedu strany Most-Híd Ivana Švejnu opäť zlyhala, pretože Slovensku hrozia obrovské finančné škody. Podľa neho to vyplýva zo Správy o stave implementácie štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu v programovom období 2007 – 2013. Poslanci o nej začnú rokovať dnes. Švejna upozornil, že v správe sa píše, že „vláda Slovenskej republiky si uvedomuje jedinečnosť a neopakovateľnosť zdrojov poskytnutých EÚ vo forme štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu“.

Podľa neho však práve v tomto vláda zlyhala na celej čiare. „Slovensko čerpalo z eurofondov v porovnaní s inými krajinami EÚ žalostne málo. Dokonca sme na chvoste. Už je len otázkou, koľko vyčerpať nestihneme a aká bude následná výška škôd, na ktorú sa poskladajú aj daňoví poplatníci. Niektoré projekty si totiž budeme musieť dofinancovať sami,“ vyhlásil Švejna.

Pripomenul tiež, že Slovensko z EÚ dostalo od roku 2004 do roku 2014 približne dvakrát viac, ako do spoločnej eurokasy dalo. „Ak čelíme obrovským škodám pre nečerpanie z eurofondov už ako tzv. čistý prijímateľ, teda v čase, keď dostávame viac ako dávame, ako ustojíme situáciu v budúcnosti? Za zlý manažment eurofondov nesie plnú politickú zodpovednosť vláda, ktorá by si zaslúžila červenú kartu,“ zdôraznil podpredseda strany Most-Híd. Dodal, že Smer sa nemôže na nič vyhovárať. „Bolo by zo strany vlády nesmierne zbabelé, keby chcela za vzniknutú situáciu viniť samosprávy či súkromný sektor“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu