Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico: Možná migrácia z Ukrajiny trápi Slovensko viac ako utečenci z Afriky

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovensku podľa premiéra Roberta Fica nehrozí nával utečencov z Afriky.

"Ak k nám niekto príde, tak to môže byť v prípade rozšíreného vojenského konfliktu na Ukrajine. Toto nás trápi podstatne viacej ako možná migrácia z Afriky," uviedol po skončení štvrtkového (23.4.) mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli. Ako však upozornil, v otázke nelegálnej migrácie zo severnej Afriky nemožno Európu rozdeliť na sever a juh a povedať južnej časti, aby si s daným problémom poradila sama. "Pretože ľudia, ktorí prídu z Afriky, môžu prísť do Európy robiť 'galibu', preto sa musíme spoločne v rámci Európskej únie proti tejto hrozbe postaviť," zdôraznil Fico.

 Lídri európskej dvadsaťosmičky na summite zadali Európskej komisii úlohu pripraviť veľký pilotný projekt na presídľovanie migrantov. Pôvodný návrh hovoril o stanovení minimálneho počtu ľudí. Najskôr sa operovalo s číslom 5000, neskôr s 10.000. "Nakoniec padlo rozhodnutie, že sa nebudeme zaväzovať, pokiaľ ide o počet vytvorených voľných miest," priblížil slovenský premiér.

Štáty sa zhodli tiež na princípe dobrovoľnosti pri ich premiestňovaní, a to zo strany členských krajín únie, ako aj zo strany samotných utečencov. Podľa Fica má Slovensko výhodu v tom, že nie je ich vyhľadávanou konečnou destináciou. "Vždy sme boli tranzitnou krajinou, preto si vôbec nerobím z tejto otázky ťažkú hlavu," dodal s tým, že v tejto súvislosti nevidí žiadne riziko, ktoré by nútilo SR prijímať nejaké špeciálne opatrenia.

Slovensko prispeje na aktivity zamerané na likvidáciu prevádzačských lodí

 Lídri štátov Európskej únie sa na štvrtkovom (23.4.) mimoriadnom summite dohodli na podstatne efektívnejšej spolupráci Europolu a Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO) v boji proti prevádzačom. Na tlačovej konferencii v Bruseli to po skončení summitu vyhlásil premiér Robert Fico. Podľa neho ide o lukratívny biznis, pričom pašeráci iba na jedinej lodi dokážu zarobiť jeden až päť miliónov eur.

Hovorilo sa tiež o možnej silovej operácii v Stredozemí. Padla dohoda na tom, že Európska komisia začne s prípravou spoločnej bezpečnostnej a obrannej aktivity zameranej na likvidáciu prepravných prostriedkov pašerákov ľudí. "Cieľom bude identifikovať, zadržať a zlikvidovať plavidlá prevádzačov ešte predtým, ako na ne nastúpia migranti. Tu ale bude potrebná spolupráca so zainteresovanými krajinami," upozornil Fico s tým, že "ani Boh nevie", s kým sa bude rokovať v Líbyi, kde sú dve vlády a štát v rozklade.

Podľa slovenského premiéra existuje hrozba, že sa z Líbye už stal teroristický štát, takže o to naliehavejšie treba riešiť migráciu ľudí z tohto územia. Práve odtiaľ prichádza k európskym brehom 90 percent nelegálnych utečencov, pričom to nie sú Líbyjčania. Pripomenul, že medzi nimi môžu byť aj také skupiny, ktoré neprichádzajú do Európy preto, aby si našli prácu. "O to viac si myslím, že raz si bude musieť naliať Európska únia čisté víno a povedať si, či kroky, ktoré boli voči Líbyi predtým urobené, boli tie najsprávnejšie," poznamenal Fico.

Slovensko síce do plánovanej európskej obrannej aktivity v Stredozemnom mori nedodá vojenské lode, ale je pripravené v rámci solidarity na ňu prispieť. Premiér poukázal na to, že na námornú akciu EÚ Atalanta, zameranú na boj proti somálskym pirátom, Slovensko vynaložilo 40.000 eur. Čo predstavovalo 0,5 percenta z jej ročného 7,3-miliónového rozpočtu.

"Takto budeme uvažovať aj pri prípadnej vojenskej aktivite v Stredomorí. To sa netýka iba Talianska alebo Malty, ale celej Európy, ktorá môže byť ohrozená migráciou ľudí, najmä tých, ktorí prídu s nekalými úmyslami na územie EÚ," konštatoval.

Európska dvadsaťosmička sa tiež zhodla na väčšej zainteresovanosti krajiny pôvodu migrantov pri riešení tohto problému. "Pokiaľ nebudeme odstraňovať príčiny tohto javu, tak potom budeme neskoro reagovať represiou," domnieva sa Fico. V najbližších mesiacoch sa preto uskutoční summit EÚ, Africkej únie a kľúčových krajín Afriky. Konať sa bude na Malte. Jeho termín stanoví Európska komisia.

Fico: Možná migrácia z
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu