Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kollár o kauze Váhostav: Bohatým pomôžu reštrukturalizácie, chudobným ostanú exekúcie!

Jozef Kollár
Jozef Kollár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Súčasný stav okolo reštrukturalizácie stavebnej spoločnosti Váhostav-SK vystihuje podľa nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Jozefa Kollára najlepšie veta - chudobným exekúcie, bohatým reštrukturalizácie. Kollár to vyhlásil v úvode štvrtého rokovacieho dňa 49. schôdze parlamentu.

"Táto veta vystihuje súčasný stav, pokiaľ ide o problematiku zbavovania sa dlhov," doplnil Kollár. Pripomenul pritom, že do dnešného sa na Slovensku uskutočnilo viac ako 500 reštrukturalizácií firiem. Ďalších 160 je podľa neho momentálne v procese. Zároveň podľa Kollára v súčasnosti prebieha v krajine približne milión exekúcií. "Polovicu z toho pritom vedie štát proti svojim vlastným občanom," zdôraznil. A to napríklad za omeškania pri platbách za sociálne alebo zdravotné odvody.

Ak sa teda podľa Kollára neurobia rýchle zmeny aj v zákone o konkurze a reštrukturalizácii, výsledkom bude, že bohatí sa stanú ešte bohatšími a chudobní ešte chudobnejšími. Na súčasnej mimoriadnej schôdzi chce vládny Smer-SD prijať zmeny v reštrukturalizáciách firiem. Aktuálne poslanci diskutujú len o návrhu na skrátený režim, v akom sa zmeny prerokujú. Do diskusie je okrem Kollára písomne prihlásených ešte ďalších 11 poslancov. Následne sa budú môcť ďalší prihlásiť ústne.

Vláda by pritom podľa slov premiéra Roberta Fica (Smer-SD) chcela zaviesť do praxe to, aby si mohli malí veritelia od reštrukturalizovaných firiem vymáhať až 100 % dlhovaných peňazí. A to z budúcich ziskov a iných príjmov majiteľov týchto firiem. Dlhy spoločností by sa tak v budúcnosti nemali vymazať. Pôvodne pritom vláda navrhovala, aby si malí veritelia mohli vymáhať bez premlčania 40 % pohľadávok. Štát by ich potom od podnikateľov odkupoval cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB). Aktuálne ale vláda navrhuje zvýšiť aj podiel pohľadávok, ktoré chce cez záručnú banku okamžite odkupovať. Stúpnuť má na 50 % z ich hodnoty. SZRB má odkupovanie pohľadávok financovať z osobitného bankového odvodu.

Po víkendovom stretnutí so živnostníkmi a stavebnými podnikateľmi pritom Fico avizoval, že vláda má záujem na prerušení procesu reštrukturalizácie Váhostavu-SK. Firma totiž plánuje v rámci reštrukturalizácie vyplatiť malým firmám a živnostníkom len 15 % z ich pohľadávok. Po schválení týchto zmien by sa malo plénum vrátiť k odvolávaniu Jána Figeľa (KDH). Vládna strana chce voči nemu takto vyvodiť politickú zodpovednosť za to, že výstavbu diaľnic zazmluvnil za príliš nízke ceny, čo malo spôsobiť dnešnú situáciu živnostníkov.

Následne čaká na poslancov návrat k už otvorenej mimoriadnej 50. schôdzi NR SR, ktorú iniciovala opozícia s cieľom vysloviť nedôveru ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi (nominant Smeru-SD). Opoziční poslanci mu dávajú za vinu, že jeho hlavnou úlohou v rezorte je zahladiť stopy po kauzách nákupu CT prístroja a stravovacích tendrov v nemocniciach.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu