Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajinu má z biedy vytrhnúť ďalší slovenský tromf: Poradcom Porošenka sa stáva Dzurinda!

Mikuláš Dzurinda Zobraziť galériu (2)
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dvojnásobný slovenský premiér Mikuláš Dzurinda sa stane jedným zo zahraničných poradcov ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Ťažiskom Dzurindovej úlohy ako prezidentovho poradcu bude pomáhať Ukrajine realizovať kľúčové politické a ekonomické reformy.

"Včera (v utorok) som tú ponuku dostal a po krátkom zvažovaní som sa rozhodol ju prijať," povedal dnes Mikuláš Dzurinda pre portál Teraz.sk. "Ukrajina chce patriť na Západ a potrebuje veľkú modernizáciu," vysvetlil. Príbeh Slovenska je z toho hľadiska inšpiratívny, keďže prekonalo neľahké obdobie ekonomickej transformácie. "Ukrajina potrebuje vyvážať, nie iba dovážať, a teda zvýšiť svoju konkurencieschopnosť," konštatoval expremiér. 

Na otázku, či nepovažuje úlohu, ktorá stojí pred Ukrajinou, za takmer neriešiteľnú, odpovedal negatívne. "Otázka stojí tak, buď sa postavíte, alebo podľahnete. Je výsostným záujmom mojej vlasti, aby mala v Ukrajine stabilného, pokojného a predvídateľného suseda," dodal Dzurinda.

Mikuláš Dzurinda nebude prvým Slovákom, ktorý radí čelným ukrajinským predstaviteľom. Jeho dlhoročný blízky spolupracovník Ivan Mikloš je už poradcom ukrajinskej ministerky financií Natalii Jareskovej a ukrajinského ministra hospodárstva Aivarasa Abromavičiusa.

Ukrajinu má z biedy
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu