Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Fico: Slovenské vodné elektrárne sú sliepky, ktoré znášajú zlaté vajcia

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Facebook, Braňo Šimončík, SITA, Topky, modelmanagement.com)

BRATISLAVA – Slovensko má v rukách sliepky, ktoré znášajú zlaté vajcia v podobe ekologickej elektrickej energie. Na margo slovenských vodných elektrární to uviedol predseda vlády Robert Fico, ktorý vystúpil na slávnostnom stretnutí k Svetovému dňu vody. To sa dnes uskutočnilo na bratislavskom výstavisku Incheba.

Fico pripomenul, že náklady na vodné elektrárne nachádzajúce sa na slovenských vodných tokoch sú väčšinou splatené. Pripomenul tiež prevzatie Vodného diela Gabčíkovo pod plnú kontrolu Slovenska, ku ktorému došlo začiatkom marca. „Tento krok je obrovským úspechom nielen pre vodohospodárov, ale aj pre každého, komu záleží na Slovensku a našich vodách,“ zdôraznil.

Nad slávnosťou, ktorú organizovali Združenie zamestnávateľov vo vodnom hospodárstve na Slovensku a Asociácia vodárenských spoločností, prevzal záštitu minister životného prostredia Peter Žiga. Ten priblížil, že vode sa Slovensko bude venovať i v najbližších rokoch, a to v podobe prijímania ďalších protipovodňových opatrení a dostavbou vodovodov a kanalizácií.

„Identifikovali sme 559 miest na Slovensku, ktoré si vyžadujú pozornosť, aby sme tam urobili protipovodňové opatrenia a chránili životy a majetky obyvateľov pred veľkou vodou,“ vysvetlil minister. V roku 2013 bolo na Slovensku pripojených na kanalizáciu už 80 percent obyvateľstva. „Chceme sa dostať na úroveň 100 percent, aby sme sa zaradili medzi moderné európske krajiny,“ ozrejmil Žiga.

Podľa ministra bude Slovensko na splnenie tohto záväzku voči EÚ potrebovať 700 miliónov eur. V rámci operačného programu Kvalita životného prostredia je pri tom na nasledujúcich šesť rokov vyčlenených 450 miliónov eur. Zvyšné prostriedky bude musieť krajina nájsť v štátnom rozpočte.

Prezident Asociácie vodárenských spoločností Stanislav Hreha uviedol, že aktuálnym problémom Slovenska dnes nie je kvantita ale kvalita vody. Pracovníci vodohospodárskych spoločností sa podľa Hrehu neustále stretávajú s nelegálnym vyvážaním žúmp a netesnými žumpami, ktoré presakujú susedom do studní.

„Pod rúškom noci sa načierno vyvážajú žumpy a smrdí celá dedina. Každý deň vyzývame obyvateľov obcí, aby sa napájali na postavenú kanalizáciu,“ konštatoval Hreha s tým, že miliónové investície v podobe vybudovanej kanalizácie čakajú na využitie. „V tejto oblasti už nepomáha len osveta, ale musí pomôcť legislatíva,“ doplnil.

Slávnostným prestrihnutím pásky na slávnosti otvorili dnes veľtrh Coneco voda 2015, ktorý sa stal novou súčasťou veľtrhu Coneco. Odovzdané boli tiež ceny najúspešnejším študentom stredných umeleckých škôl za výtvarné dielo na tému Voda a udržateľný rozvoj. Napokon bol oficiálne vyhlásený aj 5. ročník súťaže Národná podnikateľská cena za životné prostredie na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu