Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mŕtvy vojak ako mŕtvy vojak, myslí si Fico: Chystá sa do Moskvy?

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Slovenský premiér Robert Fico vyslovil v piatok nesúhlas s nedocenením obetí sovietskej armády pri oslobodení Slovenska spod nacistickej nadvlády. Urobil tak počas tlačovej konferencie po skončení summitu lídrov EÚ v Bruseli v súvislosti s negatívnym postojom viacerých lídrov členských krajín k ruskému pozvaniu na májové oslavy 70. výročia porážky nacizmu v Moskve. Podľa Ficových slov nepanuje v rámci únie jednotný názor, a preto ani nemožno očakávať spoločné vyhlásenie v tejto veci.

Sám však nepovedal, či sa do ruskej metropoly chystá. Premiér takisto odmietol komentovať tento týždeň zverejnené rozhodnutie prezidenta Andreja Kisku do Moskvy napriek pozvaniu necestovať. V tejto súvislosti však poukázal na minuloročné oslavy vylodenia spojeneckých vojsk pod americko-britským velením vo francúzskej Normandii, kam západní lídri prišli, a nechýbal vtedy ani ruský prezident Vladimir Putin. Práve jeho osoba je pre západných lídrov aktuálne veľkým problémom.

"Neexistuje rovnaký názor premiérov EÚ na to, ako sa postaviť k oslavám konca druhej svetovej vojny... Aký je rozdiel medzi padlým vojakom v Normandii a padlým ruským vojakom na Slovensku? Prečo máme ignorovať históriu? Neviem, či je správne, aby sme z obetí druhej svetovej vojny, z faktu, že to je 70 rokov od skončenia druhej svetovej vojny, robili nejaké politické nástroje," povedal slovenský premiér, ktorý na druhej strane podotkol, že rozdielne vnímanie moskovských osláv v rámci bloku je logické. Ako uzavrel, "z obetí druhej svetovej vojny ja určite robiť politické obete nebudem"

Fico sa taktiež vyjadril na margo dohody o vytvorení energetickej únie ako nosnej témy summitu. V tejto súvislosti pochválil úlohu slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča. Ako povedal, "toto je jeho práca". Podotkol však, že Slovensko má okrem plynu záujem aj o využívanie jadrovej energie. Premiér taktiež spomenul Grécko, ktorá podľa neho musí pracovať na "nastolení dôvery". Na margo Ukrajiny opätovne zdôraznil potrebu reforiem zo strany vlády v Kyjeve. "Nikto nie je spokojný s politickým vývojom na Ukrajine," uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu