Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matovičovci chcú posilniť právomoci prezidenta: Rovnaká právomoc, akú má vláda!

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezident SR musí mať možnosť aktívne zasiahnuť, ak vláda neplní to, čo ľuďom sľúbila. Myslí si to poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Miroslav Kadúc, ktorý v novele Ústavy SR navrhuje, aby mala hlava štátu právo navrhovať zákony rovnako ako vláda a poslanci parlamentu. Právnu normu predložil na úvod desiateho rokovacieho dňa 46. schôdze parlamentu.

"V poslednom období prezident Andrej Kiska opakovane využil právo vetovať návrh zákona prijatý Národnou radou, pričom dôvody, ktoré uviedol, sa javili viac ako odborne relevantné a vyvažujúce politické záujmy vládnej strany," tvrdí Kadúc, podľa ktorého sa Kiska stal aktívnym a dôležitým činiteľom na politickom poli, čo je vzhľadom na vysoký stupeň legitimity jeho moci akceptovateľné a prirodzené.

Jedna z ciest, ktorá vedie k odôvodnenému posilneniu právomocí prezidenta SR, je podľa Kadúca práve priznanie zákonodarnej iniciatívy. "Najmä v prípadoch, keď zastupiteľský zbor zlyháva vo svojich elementárnych úlohách – teda v situáciách, keď svojou zákonodarnou činnosťou ignoruje reálne potreby spoločnosti a jej občanov," poznamenal. Ako tvrdí, priznaním zákonodarnej iniciatívy hlave štátu by sa okrem iného vytvorila "poistka" pre prípady, keď politické subjekty odmietajú, prípadne odkladajú riešenie problémov občanov Slovenska z dôvodu, že sú pre ne politicky riskantné, neprijateľné či jednoducho nepovšimnuté.

Kadúc upozorňuje, že ak bude jeho novela ústavy schválená, nebude to znamenať garanciu prijatia prezidentových návrhov. "Zaručí sa len ich prerokovanie v NR SR, keďže tá môže návrh rovnako ako doteraz neschváliť," dodal.

Hovoriť sa dnes bude aj o spoločnej iniciatíve Igora Matoviča (OĽaNO) a Daniela Lipšica (nezaradený), ktorí chcú sfunkčniť súčasný zákon o preukazovaní pôvodu majetku ešte z dielne Roberta Fica (Smer-SD) ako opozičného poslanca. Tvrdia totiž, že aktuálny právny stav sa dá ľahko obísť. Ich návrh novely preto zakotvuje princíp, aby sa za legálny príjem nepovažovali príjmy z tzv. neobvyklých obchodných operácií, ktoré sú v našej legislatívne presne definované v právnej úprave boja proti praniu špinavých peňazí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu