Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Do poslaneckého klubu KDH vstupuje Jozef Mikuš

Jozef Mikuš
Jozef Mikuš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanec NR SR Jozef Mikuš vstúpil do poslaneckého klubu KDH. Dnes to oznámil na tlačovej besede spolu s predstaviteľmi KDH. Mikuš sa dostal do parlamentu na kandidačnej listine SDKÚ-DS. Z nej vystúpil 12. decembra. Minulý rok sa aj vzdal postu podpredsedu SDKÚ-DS. Mikuš bol pôvodne členom KDH, spolu s Mikulášom Dzurindom však z hnutia odišiel, aby založili SDKÚ.

„Vítam túto skutočnosť, pretože Slovensko potrebuje programovú a hodnotovú spoluprácu. Jozef Mikuš je kresťanský demokrat. Rozšírenie poslaneckého klubu KDH znamená potvrdenie jeho pozície a posilnenie v Národnej rade SR,“ uviedol predseda KDH Ján Figeľ. 

„Plnohodnotná práca poslanca si vyžaduje pracovať v tíme. Preto po vzájomnej dohode a dlhodobej komunikácii vstupujem do klubu KDH. Chcem sa naďalej venovať oblastiam, ktorým doteraz – ide o oblasti hospodárstva, dopravy a verejnej správy. KDH je strana, ku ktorej mám určite najbližšie programovo aj hodnotovo,“ konštatoval Jozef Mikuš. V klube bude pôsobiť ako nečlen strany, či bude na kandidátke KDH do najbližších parlamentných volieb sa zatiaľ nerozprávali. 

Poslanecký klub KDH bude mať s Mikušom 16 členov. Toľko mal aj na začiatku volebného obdobia. Potom však z hnutia odišiel Daniel Lipšic, Jana Žitňanská a Radoslav Procházka. Žitňanská sa stala europoslankyňou a Procházka sa vzdal mandátu. Na ich miesta nastúpili Jozef Bobík a Marián Radošovský. KDH má po Smere-SD v parlamente druhý najsilnejší poslanecký klub. 

Poslanecký klub Smeru-SD má 83 členov, klub KDH 16, OĽaNO 13, Most-Híd tiež trinásť. Od začiatku volebného obdobia zanikli poslanecké kluby SDKÚ-DS a SaS. Strana SaS síce opäť chcela založiť vlastný klub, pretože sa k nemu hlási osem poslancov, Smer-SD vznik takéhoto klubu odmietol podporiť. 

Poslanci národnej rady sa môžu združovať v poslaneckých kluboch, a to podľa príslušnosti k politickým stranám, hnutiam alebo volebným koalíciám, za ktoré boli zvolení do parlamentu. Ak sa počas volebného obdobia rozdelia volebné koalície alebo zlúčia politické strany či hnutia, rozdelia sa alebo zlúčia aj ich poslanecké kluby, ak spĺňajú podmienky zákona. Poslanec môže byť členom len jedného poslaneckého klubu. Na utvorenie poslaneckého klubu treba najmenej osem poslancov. Poslanecké kluby delegujú podľa zákonom stanoveného kľúča svojich členov do poslaneckého grémia. Kancelária Národnej rady SR vyčleňuje prostriedky na úhradu výdavkov poslaneckých klubov. Ich výšku určuje predseda parlamentu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu