Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci rozhodnú o plate primátora Banskej Bystrice: Dostane tisíce eur!

Ján Nosko
Ján Nosko (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Mesiac po ustanovujúcom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici sa v utorok (27.1.) poslanci zídu na svojom prvom pracovnom rokovaní. Rozhodnú, aký plat bude poberať primátor Ján Nosko a jeho viceprimátor, najmladší v histórii mesta, 29-ročný Jakub Gajdošík.

Novozvolený 31-členný poslanecký zbor schváli tiež zloženie mestskej rady, komisií MsZ a rozhodne, ktorí poslanci sa posadia do orgánov obchodných spoločností založených mestom, prípadne s jeho účasťou. V zastupiteľstve budú pôsobiť tri poslanecké kluby. Najpočetnejším je Smer-SD, SDKÚ-DS a SNS so 17 poslancami, ktorý má väčšinu, Banskobystrická alternatíva má deväť nezávislých poslancov a Klub nezávislých poslancov päť členov.

Ako sa uvádza v dôvodovej správe, minimálny mesačný plat banskobystrického primátora je 2629 eur, avšak v utorok môže MsZ rozhodnúť o jeho zvýšení až o 70 percent. V takom prípade by Nosko poberal 4470 eur.

Podľa zákona primátorovi patrí plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve - a tá vychádzajúc z údajov Štatistického úradu za rok 2013 dosiahla 824 eur - a násobku 3,19. Primátor Banskej Bystrice je zaradený do ôsmej platovej skupiny podľa počtu obyvateľov, teda do 100.000.

Plat zástupcu primátora zasa upravujú Zásady odmeňovania poslancov MsZ v Banskej Bystrici. "Zástupcom primátora patrí namiesto mzdy alebo inej odmeny v zamestnaní plat vo výške 10 až 70 percent platu určeného primátorovi," uvádza sa v zásadách.

Viceprimátor Gajdošík v komunálnych voľbách kandidoval za volebný obvod č. 3, do ktorého patrí najväčšie sídlisko Sásová a Rudlová. Získal tam 1355 hlasov a skončil v polovici "rebríčka" s desiatimi voľnými poslaneckými mandátmi. V MsZ pôsobil dve volebné obdobia a v roku 2009 po eurovoľbách zasadol na necelý rok ako náhradník do Národnej rady SR, kde bol takisto najmladším poslancom.

"Keď ma človek takého formátu ako primátor Nosko oslovil s ponukou, aby som sa stal jeho zástupcom, bola to pre mňa pocta. Absolútne sa stotožňujem s jeho programom a prioritami, akými sú príprava strategických dokumentov, územný plán, plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja a rozvojové projekty," reagoval viceprimátor Gajdošík.

"Okolo primátora vzniká mladý tím ľudí, či už je to prednosta úradu, alebo ja. Všetko sme chlapci tridsiatnici vo veku jeho syna a on je pre nás autoritou. Vynikajúco sa s ním spolupracuje," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu