Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SMK ponúka riešenie, ako zastaviť úpadok južného Slovenska

Pál Csáky
Pál Csáky

BRATISLAVA - Znižovanie počtu Maďarov na Slovensku, hospodársky úpadok južného Slovenska a pokles životnej úrovne ľudí z týchto oblastí môže zastaviť vznik menšinových samospráv, tvrdí Strana maďarskej komunity (SMK).

Republiková rada SMK dnes privítala dokument s názvom Inštitucionálne podmienky zachovania a rozvoja maďarskej komunity na Slovensku a hospodárskeho rozvoja južného Slovenska, v ktorom strana navrhuje v parlamente prijať zákon umožňujúci vznik personálnych menšinových samospráv v obciach, v ktorých pomer národnostnej komunity nedosahuje 50 percent. Tieto menšinové samosprávy by disponovali kompetenciami v oblasti menšinového vzdelávania, kultúry a používania jazyka menšín v úradnom styku.

Okrem toho v obciach, v ktorých pomer národnostnej komunity prevyšuje 50 percent, by vznikli regióny so špeciálnym právnym postavením, ktoré by okrem kompetencií v oblasti vzdelávania, kultúry a používania jazyka menšín disponovali aj širokým spektrom právomocí v oblasti rozvoja regiónu. "Namiesto často vyhlasovaných fráz treba pozdvihnutie južných regiónov a zastavenie úbytku počtu maďarského obyvateľstva položiť na reálne základy, preto koncepciu zachovania a rozvoja maďarskej menšiny pokladáme za nevyhnutné ďalej rozširovať," uvádza sa vo vyhlásení Republikovej rady SMK.

SMK tiež dnes vyjadrila ľútosť nad tým, že strana Most-Híd pôjde do parlamentných volieb v roku 2016 sama. "Týmto upustila od možnosti zjednotiť politickú silu jestvujúcu v maďarskej komunite. SMK sa pripravuje na budúcoročné parlamentné voľby vo vedomí tohto faktu," píše sa vo vyhlásení SMK. Cieľom SMK je, aby zostavili kandidačnú listinu spoľahlivú a hodnovernú pre najširšie vrstvy.

Na základe dnešného rozhodnutia Republikovej rady SMK sa kandidačná listina strany v značnej miere otvorila aj pre nestraníkov. "Veríme, že voliči budú podobne ako v uplynulých štyroch, pre nás úspešných voľbách, aj naďalej podporovať náš program a našich kandidátov, aby v Národnej rade SR bola znovu aj samostatná maďarská strana, podobne, ako je to v Rumunsku či v Srbsku." 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu