Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Paška reaguje na Csákyho vyjadrenia: Ten je mimo reality!

Pál Csáky
Pál Csáky (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tvrdenie europoslanca z SMK Pála Csákyho, že „podpredseda vlády a minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák klame, keď hovorí, že Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol v prospech Slovenskej republiky vo veci uplatňovania zákona o štátnom občianstve“, je v príkrom rozpore s realitou. Na margo Csákyho vyhlásení uviedol podpredseda SNS Jaroslav Paška.

"Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu totiž v spoločnom konaní rozhodol už o dvoch podaniach Maďarov proti SR (Strata slovenského občianstva po prijatí maďarského občianstva a iné, od Istvána Fehéra zo dňa 8.3.2012 a od Erzsébet Dolník zo dňa 7.5.2012.) a dal v uvedenej veci Slovensku v celom rozsahu za pravdu," informoval Paška.

Obaja sťažovatelia boli podľa neho pred súdom zastupovaní budapeštianskym právnikom Zoltánom Lomnicim. "Obe tieto podania boli rozhodnutím súdu pre ľudské práva zo dňa 21.5.2013 jednomyseľne vyhlásené za neprípustné," zdôraznil Paška. Európsky súd pre ľudské práva podľa neho vyhlásil, že nie je možné stratu štátneho občianstva, podľa zákona o štátnom občianstve SR na základe výslovného prejavu vôle, vydávať za porušenie ľudských práv. 

"Európsky súd pre ľudské práva tiež konštatoval, že sťažovatelia si boli vedomí skutočnosti, že dobrovoľným nadobudnutím maďarského občianstva stratia občianstvo slovenské, pretože sa rozhodli prijať maďarské štátne občianstvo v čase, keď právo SR nepripúšťa možnosť dvojakého občianstva SR," konštatoval Paška. 

Tým sa podľa neho Európsky súd pre ľudské práva jednoznačne vyjadril aj k meritu uvedených žalôb a potvrdil legitimitu úkonov a procedúr aplikovaných Slovenskou republikou pri uplatňovaní zákona o štátnom občianstve SR. Permanentným popieraním a spochybňovaním právoplatných rozhodnutí a stanovísk významných európskych inštitúcií, ako je Benátska komisia Rady Európy, Európsky parlament, Európsky súd pre ľudské práva, ktoré potvrdzujú legitimitu slovenského právneho riešenia problému, vedú podľa Pašku maďarskí politici voči Slovenskej republike "cielenú informačnú vojnu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu