Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Študovali spolu na jednej vysokej: Procházka, Kaliňák a Lipšic prehovorili o minulosti!

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA - Tomu sa povie náhoda! Traja známi politici Radoslav Procházka, Róbert Kaliňák a Daniel Lipšic končili vysokú školu takmer v rovnaký ročník, pričom sa takmer nepoznali. Navyše súčasný minister vnútra Kaliňák dokonca zavŕšil štúdium práva v rovnaký rok ako šéf Siete Procházka. Pre nás priznali, aké boli medzi nimi vzťahy počas štúdia na vysokej.

Drali spolu školské lavice, no o sebe prakticky nevedeli. Procházku, Kaliňáka a Lipšica spája štúdium na právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Všetci svoje magisterské tituly končili v deväťdesiatych rokoch, pritom Kaliňák s Procházkom v tom istom roku – 1995. Lipšic skončil o rok neskôr. Dnes si v kolónke vzdelanie píšu všetci traja titul JUDr. (doktor práv).

Daniel Lipšic si spomína najmä na Procházku z politických organizácií. „Študovali sme na rovnakej Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Rada Procházku registrujem z mládežníckej politickej organizácie KDMS (Kresťanskodemokratická mládež Slovenska - pozn. red.). Ja som sa angažoval v ODM (Občiansko-demokratická mládež - pozn. red.), takže sme mali spoločné aktivity pri niektorých akciách či projektoch. Na fakulte bol o ročník vyššie. Vzťahy sme mali dobré,“ povedal pre Topky Lipšic.

Na Kaliňáka si však nepamätá. „S Kaliňákom sme sa počas študentských čias nepoznali,“ zareagoval predseda NOVY s tým, že sa vôbec nepoznali, keďže v každom ročníku boli stovky študentov.

Ani Radoslav Procházka sa počas výšky s Kaliňákom nepoznal. „S ministrom vnútra som sa zoznámil v lete roku 2010, dovtedy sme sa nestretli. O jeho školských časoch neviem zhola nič,“ povedal nám Procházka. Kaliňákov hovorca Netík nám odkázal, že ani on neregistroval budúcich politických oponentov.

Mladíci teda veľa o sebe nevedeli, napriek tomu, že spolu študovali päť rokov. Kaliňák popri škole rozbiehal podnikanie, možno nemal čas na nočné vysedávanie po baroch ani na zoznamku s budúcimi kolegami. Lipšic s Procházkom tiež boli aktívni v mládežníckych organizáciách.

Lipšic s Procházkom majú navyše za sebou zahraničné právnické školy a študijné pobyty. Lipšic bol v Minnesote, Washingtone či Harvarde. Procházka sa pýši titulom z prestížnej univerzity Yale. Kaliňák v životopise neuvádza zahraničné štúdium, no na Slovensku sa venoval obchodnému právu. Procházkovou doménou je ústavné právo a európske právo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu